CímlapsztorikEgészségünkTudomány

Sikerült “kikapcsolni” a ráksejteket: forradalmat hozhat egy szer a rák elleni harcban

Most tényleg véget érhet a rák kora…

A Vanderbilt Egyetem tudósai egy korszakalkotó technika segítségével ki tudták kapcsolni azt a gént, ami a daganatos szövetek növekedéséért felelős, és amit mindezidáig gyógyszerekkel kezelhetetlennek gondoltak.

A Myc nevezetű gén főként a sejtburjánzásban játszik szerepet, amely az ember fejlődése szempontjából kulcsfontosságú funkció, felnőtt korban azonban már a túlzott, kontrollálatlan osztódás ráksejtek kialakuláshoz vezethet.

Hirdetés

Nem véletlen tehát, hogy a Myc a rákkutatás egyik legfontosabb láncszemeként leng a szakemberek szeme előtt, hiszen inaktiválásával megakadályozhatnák a daganatos szövetek létrejöttét.

A Myc gént rendkívül nehéz specifikusan megtámadni, mivel a hozzá köthető proteinekre képtelenség kompatibilis gyógyszert fejleszteni, ami folyamatosan rátapad a molekulákra.

A Vanderbilt Egyetem kutatói rájöttek, hogy a gén nem egymagában működik, ezért a segédkező anyagokat is megpróbálták különféle módszerekkel megbolygatni.

A csapat azonosította a HCF1 névre keresztelt fehérjét, amellyel a Myc a sejtburjánzás közben többször is érintkezik.

Laboratóriumi körülmények között kísérleti egereken bebizonyították, hogy a Myc géneket szabadon lehet ki- és bekapcsolni aszerint, hogy milyen gyógyszereket fecskendeznek a rágcsálókba.

Az egereket rákos sejtekkel oltották be, majd 15 napon keresztül hagyták őket elszaporodni, végül a rágcsálók Myc-HCF1 kapcsolatrendszert feloldó gyógyszeres terápiában részesültek.

Az eredmények egészen ígéretesnek bizonyultak – amíg a kontrollcsoport esetében nem állt meg a rákos sejtburjánzás, és 30 nappal a kísérletek után el kellett altatni a betegségben szenvedő egereket, addig a gyógyszeres kezelésen átesett csoport tagjai 60 napon keresztül tumormentesek maradtak.

Ahhoz, hogy embereken is hatásos lehessen az eljárás, további laboratóriumi teszteket kell lebonyolítani, mindenesetre biztató eredményként értékelhető a tudósok felfedezése, így a rákkutatást teljesen új dimenzióba helyezhetik.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.