Tudomány

Szenzáció: oxigént termelt a NASA a Mars Perseverance eszközével

Ezek már gyakorlatilag a terraformálás és egy leendő emberes Mars-misszió előkészületei!

Sikerrel vizsgázott a rover (nyitóképünkön is látható) MOXIE nevű eszköze, amely mintegy 800 Celsius-fokon gyártott le oxigént a vörös bolygón. Nem valami sokat, de ez is jelentős eredmény.

Aktiválta a NASA a Perseverance Mars-járó MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment) nevű eszközét, amellyel oxigént sikerült termelnie a hatkerekű robotnak, méghozzá a vörös bolygón.

Hirdetés

Az amerikai űrkutatási hivatal szerint a Mars légkörét 96 százalékban szén-dioxid alkotja.

A MOXIE úgy működik, hogy az oxigénatomokat leválasztja a szén-dioxid molekulákról, a keletkező végterméket pedig – ami ez esetben szén-monoxid – visszaengedi a légkörbe.

Az átalakítási folyamat nagyjából 800 Celsius-fokon zajlik, ami hosszas tervezésre késztette a NASA-t.

A mérnököknek ugyanis úgy kellett összerakniuk a nagyjából kenyérpirító méretű MOXIE-t, hogy az egyrészt magában tartsa ezt a hőt, másrészt ne melegedjen fel annyira, hogy a Perseverance borítása megsérüljön.

A MOXIE ugyanis nem egy ledobható műszer, az is a Mars-járón található.

NASA szerint a MOXIE első (éles) tesztje során mintegy 5 gramm oxigént állított elő, ami a becslések alapján egy embernek nagyjából 10 percre lenne elegendő. (Normál körülmények közt a műszer 10 grammot is legyárt.)

A MOXIE most azonban még nem az életben maradáshoz szükséges mennyiséget termeli – már csak azért sem, mert nincs kinek.

Úgyhogy a NASA elsősorban a módszer helyességét vizsgálja.

A műszer ezért – a kis drónhoz hasonlóan – az előttünk álló időszakban sem pihen majd, és az elkövetkező két földi évben legalább kilencszer próbálkozik majd az oxigén marsi előállításával.

Hirdetés

A kísérletek egy részét más napszakokban, illetve évszakokban tervezi végrehajtani.

Ez az egész óriási horderejű dolog, mivel ezzel gyakorlatilag bebizonyították, hogy a gyakorlatban is működhet a Mars terraformálása, azaz átalakítása élhető bolygóvá, legalábbis az ehhez szükséges oxigén előéllítása.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.