Érdekes világTudomány

Szlávik figyelmeztet: brutálisan nehéz időszak jön, egyszerre támad két vírus

Dr. Szlávik János virológus a TV2 Reggeli műsorában figyelmeztette a magyar lakosságot.

Ha visszaemlékezünk a járvány első hullámára, rendkívül nehéz volt eldönteni, hogy a lázas köhögős beteg influenzás vagy koronavírusos. Akkor többnyire mindenki influenzás volt, mert még nagyon kevés koronavírusos beteg volt.

De most bajban vagyunk, mert mind a kettő támadhat –

Hirdetés

mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a TV2 reggeli műsorában.

A főorvos felidézte, hogy az influenzajárvány elmaradt tavaly, de meglátása szerint bőven elképzelhető, hogy idén lesz, és a koronavírus negyedik hulláma is lassan beköszönt. Szlávik János mindenkinek azt javasolja: forduljon háziorvosához, akinél teszttel könnyen és gyorsan eldől, hogy a lázas, köhögős betegség hátterében az influenza vagy a koronavírus áll.

A járványügyi adatokról Szlávik János elmondta: tavaly szeptemberhez képest egyelőre jól állunk.

Egy lassabb hullámkezdést látunk, tehát lassan emelkedik az esetszám. Tavaly sokkal gyorsabban nőttek a számok, viszont sokkal több beteg van kórházban. Ennek az lehet az oka, hogy kórházba azok kerülnek többnyire, akik nem kapták meg a védőoltást

– véli a szakember, aki ezután az oltás fontosságáról beszélt.

Mint mondta, szerinte a delta-variáns fenyegetése sokakat meggyőz, hogy be kell adatni az oltást, és örvendetes hír, hogy a fiatalok oltakozási kedve is nagyobb.

A másik új hír, hogy tudtuk, hogy ha valaki átesik a betegségen, és oltást kap, nagyon magas szintű védettsége lesz. De kiderült, hogy egyesek úgynevezett szuperimmunitásúak lesznek.

Ez azt jelenti, hogy nemcsak a mostani koronavírusok, hanem a régi és a következő koronavírusok ellen is védett lesz, olyan mennyiségű védőanyag vagy védőmechanizmus alakul ki a szervezetében. Tehát nagyon jó dolog a betegség után egy vagy két oltást kapni, mert néhányan szupermenek lesznek, és soha nem fognak megfertőződni

– mondta Szlávik János.

Hirdetés

Arra a kérdésre, hogy aki már átesett a víruson és megkapta a két oltását, felvegye-e a harmadik vakcinát, azt mondta: semmiképp.

Hiszen pont most derült ki, hogy néhányuk szuperimmunisok lesznek, de a többiek is egész nagy biztonsággal védettek a fertőzés súlyos formái ellen.

Az influenzára és a koronavírusra visszatérve Szlávik János hangsúlyozta: ez egy veszélyes időszak.

Nem mindegy, hogy egy influenza- és egy koronavírus-járvány egymás mellett zajlik-e, ez veszélyes dolog. A jó hír az, hogy erre már két évvel ezelőtt, Brazíliában voltak adatok: aki kapott influenzaoltást, az valamiféle védettséget élvezhet a koronavírus ellen is.

Nemrégiben kimutatták, hogy ez valóban így van. Tehát az influenzaoltás megvéd az influenza súlyos szövődményei ellen, és néminemű védettséget ad a koronavírus súlyos szövődményei ellen. Magyarul: mind a két oltást érdemes lesz felvenni

– zárta a beszélgetést az infektológus.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Ha tetszett, kövesd partnerünk tartalmait is!

Iratkozz fel a csatornára.

Ezzel egyúttal támogatod oldalunkat is.