CímlapsztorikÉrdekes világ

A nyugdíjrendszer spirális összeomlásban van: riadót fújtak a szakemberek

Nagyon nagy a baj, súlyos és azonnali változtatásokra van szükség.

Egy friss tanulmány szerint a legtöbb európai nyugdíjrendszer vagy lassan, vagy gyorsan, de az összeomlás felé tart:

A kedvezőtlen demográfiai folyamatok, a növekvő közkiadások és adók, valamint a kivándorlás miatt együttes nyomást helyeznek az időskori ellátásokra.

Hirdetés

Ez pedig különösen igaz a hazai magyar nyugdíjrendszerre is.

A hazai szakemberek régóta kongatják a vészharangot:

Az elöregedő társadalom miatt egyre kevésbé fenntartható a nyugdíjrendszer: jóval több nyugdíjas juttatását kell kigazdálkodni a zsugorodó munkavállaló korosztály befizetéseiből.

Gyakran emlegetett probléma az is, hogy a kivándorló aktív dolgozói réteg miatt még kevesebb fordítható a nyugdíjakra.

Mivel az állami kiadások és a költségvetési hiány korlátozása gazdasági visszaesés esetében – különösen magas munkanélküliség esetén, a nyugdíjjuttatások csökkentésével együtt – valósulhat meg, a nyugdíjrendszer politikai stabilitása kérdésessé válik, ha előtte folyamatosan osztogat egy újraválasztásra készülő kormány.

Vagyis az, hogy a politikusok hatalomban akarnak maradni, ezért a nyugdíjak emeléséről, plusz juttatásokról döntenek, jóval nagyobb problémát jelent a nyugdíjrendszerek fenntarthatósága szempontjából, mint mondjuk a Magyarországot kétségtelenül súlyosan érintő kivándorlás.

Van még egy aggasztó baj a hazai szakértők szerint:

A népesség elöregedésének és a nyugdíjban részesülők számának növekedése miatt megjelenik egy másik politikai kockázat is:

A nyugdíjrendszer eredményeivel elégedetlen idősek reformellenes választói koalíciókat kezdenek alkotni, és még nagyobb nyomást gyakorolnak az államháztartásra a szociális transzferekre fordított magasabb kiadások formájában.

Hirdetés

A kutatók szerint Magyarországon az általuk vizsgált időszak végén, 2016-ban a GDP alig több mint 9 százaléka ment csak a nyugdíjrendszer fenntartására, de az Európai Bizottság becslései alapján úgy kalkulálnak, hogy 2070-re ez megközelítheti a 12 százalékot is.

Érdemes figyelembe venni, hogy a magyar gazdaság – remélhetőleg – addig folyamatosan növekedni fog.

Ennek ellenére azonnali változtatásokra van szükség és tényleg nagy a baj.

Ez pedig egyúttal magával vonja, hogy vagy a nyugdíj korhatárt kell tovább emelni, vagy telejsen más alapokra kell helyezni a teljes nyugdíjrendszert…

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.