CímlapsztorikÉrdekes világ

Támad az ebola: városokat zárnak le, a WHO aggódik, egyre terjed, kijárási tilalmat vezetnek be

Afrikából szabadulhat ránk a következő nagy világjárvány, több mint 70%-os halálozási aránnyal? Az eddig bevált oltások is hatástalannak tűnnek ellene.

Nagy lehet a baj, az oltás is hatástalan?

Az ebola terjedése miatt városokat zártak le Ugandában. Az államfő élő adásban jelentette be, hogy a járvány megfékezése érdekében hozták meg a döntéseket.

A probléma súlyossága késztetett bennünket arra, hogy ezeket a lépéseket meghozzuk, és megakadályozzuk az ebola további terjedését az országban, és ezzel emberek életét mentsük meg – jelentették be a hatóságok.

Hirdetés

A baj ott kezdődik, hogy az előzetes vizsgálatok kimutatták: ez egy megváltozott ebola törzs.

Emiatt pedig ellenállóbbá válhatott az oltásokkal szemben.

Már kijárási tilalom is érvényben van

Mubende és Kassanda térségét gyakorlatilag légmentesen lezárják, senki nem jöhet ki vagy mehet be, a kivételt az áruszállító teherautók jelentik.

Az elnök hozzátette, hogy mindezekkel párhuzamosan éjszakai kijárási tilalom lép életbe, bezárnak az imahelyek, edzőtermek, bárok, szaunák és más, nagyobb közösséget vonzó szórakozóhelyek is.

A WHO aggódik

A hónap első felében egy sajtótájékoztatón Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO,

vagyis az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója azt mondta, azok a vakcinák, amelyekkel sikeresen állítottak meg kisebb ebolakitöréseket a Kongói Demokratikus Köztársaságban, nem hatásosak az ugandai változat ellen, amelyet egyébként szudáni variánsnak neveztek el.

Jelenleg is folynak kísérletek a megváltozott ebolatörzs elleni oltóanyag kifejlesztésére, amelynek kórházi vizsgálata heteken belül megkezdődhet, ha az ugandai kormány engedélyezi, majd pedig idővel az oltások széles körű alkalmazása jöhet

– mondta Gebrejeszusz.

Ezért nagyon veszélyes

A CDC meghatározása szerint az ebola egy nagyon ritka, halálos betegség. Leginkább a testnedvekkel terjed, de semmiképp sem cseppfertőzéssel.

Hirdetés

A súlyosabb járványok mind olyan helyeken pusztítottak, ahol aránylag sok ember él összezárva, rettenetes higiéniás körülmények között.

A kezdeti tünetek magas, 39 fok körüli láz, fejfájás, ízületi fájdalmak, szédülés. Néhány napon belül átfordul vérzéses lázba, amely hasmenéssel, hányással, nagyon erős fejfájással, belső vérzésekkel, beszűkült tudatállapottal jár.

Az első tünetek megjelenése utáni 7-10 nappal elérkezik a betegség végső stádiuma, amikor a szöveteket már olyan szinten roncsolja a vírus szaporodása, mint egy halálos sugárfertőzés. Átlagosan a fertőzöttek mintegy fele hal meg a betegség következtében.

ÁLTALÁNOS VAKCINA NINCS ELLENE, MERT AZ EBOLA GYORSAN MUTÁLÓDIK, CSERÉLGETI A GÉNJEIT, ÚJ TÖRZSEKET HOZ LÉTRE SZINTE MINDEN ÚJ FELBUKKANÁSAKOR.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.