Tudomány

Támad az tridémia Magyarországon: jöhet a maszkviselés és az oltások, megszólalt Kemenesi és Müller Cecília is

Pánikra semmi ok, de felkészülni nem árt. Elmondták, mi várható és mennyire jöhet szóba a maszkviselés, valamint az oltás beadása.

A szakértők, kemenesi Gábor és Müller Cecília, de Rusvai Miklós is kiadták a megfelelő közleményeket.

A nemnéteknél nagyon súlyos a helyzet, az RSV miatt tele vannak a gyermekosztályok

A német kórházakban szükségállapotot hirdettek, a helyzet drámai: a 110 működő gyermekklinikából 43-ban nincs már szabad hely a normál osztályokon, az intenzív részlegek ágyainak mintegy 40 százalékára pedig szakképzett munkaerő-hiányában nem tudnak felvenni betegeket. A Covid után Magyarországon is megugrott az RSV-vírusos gyerekek száma, de ilyen szintű járványról egyelőre nincs szó.

Hirdetés

Tridémai Magyarrországon: karácsony utáén üthet be

A tridémia ami Magyarországon karácsony után már közvetlenül felfuthat, több vírus együttes felfutását jelneti.

Az RSV óriássejtes kórokozót, ami főleg a kisgyerekekre és a babákra veszélyes, a covidot, valamint az infuenza vírust

Szinte teljesen egészében hiányzó iskolai osztályok, a munkahelyeken pedig folyamatosan beteg kollégák jelzik, hogy Magyarországon is egyre nagyobb gondot okoznak a légúti fertőzések.

Ez már egy egyre aggasztóbb előjele annak, hogy mi árható.

A szakértők szerint bár még nincs járvány, emelkednek az esetszámok.

A három vírus egyszerre való jelenléte és terjedése pedig leterhelheti mind a szervezeet, mind az egészségügyet.

Megszólaltak a szakemberek a maszkviselésról és az oltásról

Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem kutatója is, aki a hvg.hu-nak megerősítette, hogy a Covid miatti maszkviselés és a lezárások felborították a légúti fertőzések megszokott szezonalitását. „Az immunmemória-vesztés miatt ezek a vírusok most újult erővel térhetnek vissza” – mondta.

Idén nagyon jól sikerült eltalálni az influenza elleni vakcinákat, és sosem késő beadatni őket, még akkor sem, ha már elkezdődött a szezon

Hirdetés

– mondta.

Kemenesi Gábor szerint az eddigi kutatások szerint az influenza és a Covid elleni vakcinát akár egyszerre is be lehet adatni.

Müller Cecília korábban beszélt arról, hogy mily várható:

Annak, aki nem vette fel a harmadik, emlékeztető oltást, vagy több mint négy hónap telt el a harmadik oltás óta, ajánljuk a negyedik oltást, és lehetőség van ezek felvételére az oltópontokon és a háziorvosnál is

– mondta.

Az esetleges ötödik oltásról úgy nyilatkozott, hogy egyelőre semmiféle tudományos adat vagy bizonyíték sincs arra, hogy szükség lenne rá, így csak azoknak érdemes ezt beadatni, akiknek speciális immunhiányos okokból három oltásból állt az alapimmunizálása.

Rusvai Miklós virológus szerint influenzajárványról egyelőre nem beszélhetünk, a tridémiát, a koronavírus, az influenza és az RSV együttesét azonban egyre több esetben mutatják ki.

A maskviselésről:

A szakértők szerint a beltéren most is hasznos lehet a maszk, az alapos kézmosás és családi összejövetelek előtt a gyorsteszteket sem kell szégyellni.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!