CímlapsztorikTudomány

Teljes győzelmet aratunk a koronavírus felett: óriási bejelentést tettek

A hírről a BBC is beszámolt.

Derűlátóan ítéli meg az új koronavírus elleni oltóanyag sikerességének esélyét az AstraZeneca gyógyszeripari óriáscég vezérigazgatója.

Pascal Soriot a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorának nyilatkozva kijelentette:

Hirdetés

A cég nagyon bízik abban, hogy a már tesztelés alatt álló vakcina hatékonynak bizonyul.

Az oltóanyagot az Oxfordi Egyetem tudósai fejlesztették ki.

Az egyetem már meg is állapodott az AstraZenecával a koronavírus-oltóanyag globális forgalmazásáról és gyártásáról arra az esetre, ha a vakcina beválik.

A brit-svéd gyógyszergyár vezérigazgatója a vasárnapi BBC-műsorban elmondta:

a vállalat a brit kormánytól 100 millió egységnyi oltóanyag gyártására kapott megrendelést, és ha a vakcina hatékonynak bizonyul, a szállítás szeptemberben megkezdődik.

Világszerte egyre nagyobb esélyünk van a járvány megfékezésére.

A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy legrosszabb esetben is év vége felé biztosan készen áll majd a terv a koronavírus második hullámának megakadályozására, megfékezésére.

A Guardian szerint Mike Ryan, a WHO vészhelyzeti igazgatója egy online megbeszélésen arról beszélt, a világ még mindig csak a járvány első hullámának közepén jár, mert bár sok államban csökken az aktív fertőzöttek száma, Közép- és Dél-Amerikában, Dél-Ázsiában és Afrikában még mindig emelkedő a tendencia.

Ryan elismételte, hogy a járványokkal általában több hullámban kell szembenéznie az emberiségnek, tehát a fertőzés az év későbbi szakaszában újra megjelenhet.

Hirdetés

Ugyanakkor van rá esély, hogy a fertőzés már a közeljövőben terjedni kezd, ha a kormányok túl gyorsan oldják fel az óvintézkedéseket.

Amikor egy második hullámról beszélünk, az klasszikus értelemben azt jelenti, hogy hónapokkal később újra megjelenik a betegség. Ez lehet a realitás sok országban.

De tudomásul kell vennünk, hogy a fertőzöttek száma bármikor kilőhet.

Nem lehetünk biztosak benne, hogy attól, mert lecsengőben van, hónapok állnak rendelkezésünkre felkészülni a második hullámra. Elképzelhető egy második csúcs az első hullámban

– magyarázta.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.