Érdekes világ

Tényleg halálos vérrögöket okozhat az Astrazeneca? Újabb esetek Dániában, lefújt tolási programok

Utána jártunk, mi történt és miért “áll a bál” az Astrazeneca vakcinája körül, és hogy valóban okozhat-e súlyos mellékhatásokat.

Több egymástól független eset

Dániában és Ausztriában is megtörtént az hogy az oltás használatát felfüggesztették, mert olyan esetek történtek, amik azonnali kivizsgálásáért kiáltanak.

Dániában nem lehet AstraZeneca vakcinával oltani, mert az ottani egészségügyi hatóságok úgy ítélték meg, hogy vérrögöket okozhat.

Hirdetés

A múlt héten Ausztriában is felfüggesztették a vakcinát elővigyázatosságból, miután egy 49 éves nő véralvadási komplikációk miatt meghalt, egy 35 éves nőt pedig vérrög okozta tüdőembóliával kezelnek Zwettl városában.

Az ausztriai esettel kapcsolatban a vállalat és a helyi hatóságok lefolytattak egy vizsgálatot, melynek eredménye is lett: ezek alapján azt állították, hogy nem találtak semmiféle kapcsolatot az oltás és a tüdőembólia, és a véralvadási komplikáció között, vagyis a vakcina biztonságos.

Leállított oltás programok és egyéb furcsaságok

Érdekes az a tény, hogy a hétvégén 74 ezer embert terveztek beoltani az oxfordi AstraZeneca-vakcinával az eddigi legnagyobb oltási kampány során, de a tömeges oltás ezen részét pénteken lefújták.

Ugyanakkor kedden elkezdték értesíteni, csütörtöktől pedig oltják azokat a hatvan év alatti krónikus betegeket, akik a hétvégi zűrzavarban lemaradtak az AstraZeneca-oltásról.

Ennek ellenére nem valószínű, hogy kockázatos lenne a vakcina. Erre pedig a britek adtak megnyugtató választ.

Nincs tudományos bizonyíték

Arról van ugyanis szó, hogy a britek már brutális mennyiségű adagot oltottak már emberekbe, tehát komoly tapasztalatuk van az Astrazenecával kapcsolatban.

A brit gyógyszerfelügyelet oltóanyagbiztonsági igazgatója csütörtöki közleményében kijelentette, hogy semmi sem erősíti meg, hogy a Dániában észlelt vérrögképződéseket az AstraZeneca oltóanyaga okozta volna.

Phil Bryan professzor hangsúlyozta, hogy az Egyesült Királyságban eddig 11 millió adag AstraZeneca-oltást adtak be, és nem érkezett több bejelentés vérrögképződéses esetekről annál, mint ahány ilyen eset a beoltott lakossági csoportokban természetes okokból egyébként is előfordult volna ugyanebben az időszakban.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) azt mondta, hogy nincs arra utaló jel, hogy az AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyaga okozott volna vérrögképződést, a brit-svéd gyógyszergyártó és az Oxfordi Egyetem közösen fejlesztett vakcinája továbbra is beadható.

Hirdetés
Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.