CímlapsztorikEgészségünkTudomány

Tévedésnek tűnik az egész, lehet, hogy kidobhatjuk a koleszterincsökkentő gyógyszereket!

Óriási botrány, egy új tanulmány MINDENT megkérdőjelez, amit a koleszterincsökkentő gyógyszerekről eddig tudtunk. Az egész csak a gyógyszeripari eladásokról és érdekekről szólt, Egy több évtizedes hazugságvár omolhat kártyavárként össze!

Az iparosodott országok egyfajta népbetegsége a kívánatosabbnál magasabb koleszterinszint, pontosabban az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL), azaz a „rossz” koleszterin szintje.

A felesleges koleszterin leül az erek falain, szűkíti az ereket, ezzel csökkenti a véráramlást, és ezzel növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának valószínűségét.

Hirdetés

Tehát ha csökkenteni lehet ezt a koleszterinszintet, akkor kisebb lesz a megbetegedések kockázata is.

Ez a magyarázat teljesen logikus, azonban éppen ezt kérdőjelezték meg a dublini RCSI orvosi és Egészségtudományi Egyetem kutatói, több ország szakembereivel közösen végzett vizsgálataik eredményeire támaszkodva.

A kutatók úgy vélik, hogy bár általánosan elfogadott a sztatin-kezelés a koleszterinszint csökkentésére, és így a későbbi szövődmények megelőzésére, nem olyan egyértelmű ez az összefüggés, mint korábban gondolták.

Ez egyúttal kérdéseket vet fel a sztatinok (koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek) hatékonyságával kapcsolatban is, amennyiben azokat kifejezetten a szív- és érrendszeri problémák megelőzésére írják fel.

A sztatinok roppant „népszerűek” sok országban, korábbi kutatások szerint például az 50 év feletti írek mintegy harmada szed ilyen orvosságot.

A mostani kutatás viszont azt állítja, hogy az LDL-szint sztatinokkal történő csökkentése nincs meggyőző hatással a szív- és érerndszeri betegségek kimenetelére, például a szívinfarktusra.

Egyenesen úgy vélik, hogy a sztatinok szedésének általános előnye valójában csekély lehet, és az egyén személyes kockázati tényezőitől függően változhat.

A kutatók most azt javasolják, hogy ezt az új információt frissített klinikai irányelveken és szabályzatokon keresztül közöljék a betegekkel is.

A kutatási eredményeket a JAMA Internal Medicine folyóiratban tették közzé a szakemberek.

Hirdetés

A gyógyszerlobbi műve?

Régóta élnek a köztudatban különféle konteók, amik most elképesztően megerősödhetnek a hír hallatán.

A mostani tanulmány ugyanis felveti a gyanút, hogy valójában ezen termékek gyártói, a nagy gyógyszergyárak régóta tudhattak ezekről a dolgokról, de fontosabbnak tartották a “kufárkodást” ezekkel a készítményekkel.

Sőt, egyesek szerint szándékosan alacsony értéket szabtak meg a megfelelő koleszterinszintre ezek a halálkufárok, hogy így még több millió ember “betegnek” minősíthető legyen…

Mit gondoltok, lehet alapja?

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!