CímlapsztorikÉrdekes világMúltidéző

Thomas Edison sötét oldala, ami a töri könyvekből kimaradt, a villanykörte ötletét is csak lopta

Nem csak a közte és Nikola tesla közti verseny során volt gátlástalan és vérre menő. Edison személyisége és életrajza is tele van sötét foltokkal amiket nem szívesen emlegetnek a történelemkönyvek lapjain…

Edison gyűlölte Teslát

Az 1800-as évek második felében azonban még azon ment a vita, hogy a kétféle átviteli módszer közül melyik hasznosabb: az Edison által preferált egyenáram vagy Tesla nagyobb távolságokra eljutó váltóárama?

Ma már tudjuk, hogy Teslának volt igaza, ám akkoriban komoly versengés indult a két feltaláló között, és egyik sem engedett a maga igazából.

Hirdetés

Gyűlölték egymást, Edison ott tett keresztbe riválisának, ahol tudott, és bizarr kísérletektől sem riadt vissza, csak hogy megmutassa, ki a jobb.

Még állatokat is megölt csak hogy bizonyítsa igazát

Edison célja egyértelmű volt: meg akarta győzni az amerikaiakat, hogy a váltóáram veszélyes. Ennek érdekében leveleket írt, cégvezetőket győzködött, kutyákat kínzott és ölt meg nyilvánosan.

Egy lovat is gond nélkül kivégzett.

1903-ban a legenda szerint megszerzett egy Topsy nevű elefántot, aki korábban embert ölt, s ezért halálra ítélték. 1500 néző előtt vették filmre, ahogy 6600 volt áramot vezetnek az állat testébe.

Edison sosem találta fel a villanykörtét: ellopta mástól a találmányt

A nevéhez fűződő villanykörtét cseppet sem ő találta fel. Heinrich Göbel érdeme volt, aki annyira fellelkesült találmányától, hogy pont Edisonnak akarta eladni.

A nagy feltaláló semmi érdekeset nem talált a dologban, így nemet mondott. Igen ám, de Göbel halála után megjelent az özvegynél, és sokkal kevesebb pénzért megszerezte az ötletet.

Cégénél nem ő fejlesztette tovább a villanykörtét, hanem üzletfele, Joseph Wilson Swan.

Végre elkészült a biztonságos, működő villanykörte, aminek örömére Swan és Edison céget is alapított.

Edison mesterkedésének hála azonban Swan nevéről szinte senki sem hallott…

Hirdetés

Erkölcsileg hagyott némi kívánnivalót maga után, mindenkivel rosszban volt

A nagy feltaláló szinte minden munkatársával konfliktusba került, köztük a telefonhírmondót felfedező Puskás Tivadarral is.

Elég egyébként ránézni a korabeli portréira, és bár nem tisztes külső alapján megítélni egy embert, de első ránézésre sem éppen egy szimpatikus férfi sokak véleménye szerint.

A legborzalmasabb kivégzés és a piac leuralása

Edison – noha tudta, hogy az egyenáram lenne a célra alkalmasabb – New York állam vezetésének váltóárammal működő villamosszéket javasolt.

Aztán szörnyülködve csóválta a fejét, amikor az nem úgy végzett az áldozattal, ahogy várták.

z Edison-féle sokkhatás és félelem egészen az 1960-as évekig kitartott. Edison ráadásul összeállt a Thomson–Houston Electric Companyvel, és megalapították a General Electricet.

Miután gondoskodtak róla, hogy az emberek veszélyesnek tartsák a váltóáramot, az Egyesült Államok elektromos üzletágának háromnegyedét az irányításuk alatt tartották.

Sokak szerint ezzel Edison évtizedekkel visszavetette az elektromos technológia és ipar fejlődését.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.