CímlapsztorikÉrdekes világ

Titkolják, miben halt meg II. Erzsébet, ennek pedig nagyon súlyos oka van

Soha nem hozzák nyilvánosságra – állítják, és ennek nagyon fontos oka van.

Döbbenetesnek tűnhet, de a skót hatóságok még mindig nem hozták nyilvánosságra, hogy pontosan miben is halt meg II. Erzsébet, és ezt nem is hajlandók megtenni.

Ami még rendkívülibb: a halotti bizonyítványát sem akarják nyilvánosságra hozni, ellenben sok más hozzá hasonló hírességgel, vezetővel.

Hirdetés

II.Erzsébet szeptember elején halt meg a skóciai Balmoral-kastélyban, néhány nappal a halála előtt készült fotón pedig épp az új miniszterelnökkel készült kezet fogni, és a kézfején sötétkék, feketés foltok voltak láthatók.

Ezen kívül semmilyen kapaszkodója nincs a nyilvánosságnak a halál okát illetően.

Az illetékes kormányszerv, a National Records of Scotland (NRS) semmilyen ez irányú megkeresésre nem hajlandó reagálni. A lap szerint a skót kormány is kikérte már tőlük a királynő halotti bizonyítványát, de nekik sem adták ki,

HOLOTT EZ OLYAN DOKUMENTUM, AMELYET – A LAP SZERINT – KÖZÉRDEKŰ ADATIGÉNYLÉS ESETÉN NYILVÁNOSSÁGRA KELLENE BOCSÁTANIUK.

Ez azért történhetett meg, mert II. Erzsébet nem Angliában halt meg, hanem Skóciában.

Az egyik, még 1836-ban hozott, de máig érvényes angol törvény szerint ugyanis az uralkodó halála kivételes esetnek számít, és ezért halálának okát és halotti bizonyítványát egyáltalán nem lenne szükséges nyilvánosságra hozni.

szükséges nyilvánosságra hozni.

A skóciai törvények azonban teljesen máshogy szólnak, ott ugyanis a mérvadó törvény nem tesz különbséget az uralkodók esetében sem, és előírják, hogy minden, az országban történt halálesetet hét napon belül regisztrálni kell, és ki kell állítani róla a halotti bizonyítványt is.

A Daily Star szerint ennek ellenére az ügyben eljáró kormányszerv megtiltotta az alkalmazottainak, hogy bármilyen információt adjanak ki a sajtó részére ezzel kapcsolatban.

Hirdetés

Később a skót hatóságok annyit azért közöltek, hogy „a megfelelő időben nyilvánosságra hozzák majd” a királynő halotti bizonyítványát, pontosabban annak “csak” a kivonatát.

Hogy miért csak a bizonyítvány kivonatát teszik közzé, és hogy pontosan mikor várható, azt nem akarták elárulni a sajtó megkeresésére.

A dokumentumból nemcsak a királynő halának oka, hanem pontos ideje és dátuma is kiderülhetne.

Az jóformán már most borítékolható, hogy a királynő a balmorali kastélyban halt meg, a halál időpontját illetően már kiderült, hogy valójában már órákkal a hivatalos bejelentés előtt.

Ami pedig a halál okát illeti, egy szakorvos azzal kapcsolatban is közölt néhány feltételezést korábban, méghozzá annak alapján, ami az II. Erzsébetről készült utolsó, nyilvánosságra hozott fotón látható.

Az orvos szerint az utolsó róla készült képeken látható fekete folt a kézfején arra utal, hogy a keze akkor már perifériás érbetegség miatt nem kapott vérellátást.

Hozzátette:

A betegség pedig végső soron szívelégtelenséget és a létfontosságú szervek leállását is eredményezheti.

Deb Cohen-Jones szerint a fotó alapján úgy fest, hogy a királynő akkor már súlyos állapotban volt, és „nagy fájdalmakat” élhetett át, de ennek ellenére „nagyon bátran viselkedett”, és nem mutatta ki a fájdalmát.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!