Tudomány

Titokzatos rádiójelet sugároznak felénk a Tejútrendszer közepéből, sosem találtak még hasonlót

Találtak egy furcsa rádiójelet, aminek forrását a számítógép sem tudta beazonosítani.

Különös felfedezést tett még 2020 végén Ziteng Wang, a Sydney-i Egyetem doktorandusz hallgatója. Wang és a kutatócsoportja egy olyan objektumot talált a Tejútrendszer közepén, ami szabálytalan mintázatú rádiójeleket sugárzott, olyat, amilyennel korábban még egyetlen kutató sem találkozott.

A szakemberek szerint a forrás egy eddig a csillagászok számára nem ismert objektumból származhat.

Hirdetés

Wang csapatával együtt az ausztrál ASKAP rádióteleszkóp-rendszer adatit vizsgálta át. Az elemzések során 2 millió objektumot sikerült azonosítani, és ezeket osztályozni is tudták.

A számítógépes rendszer nemcsak felismerni volt képes a legtöbb csillagot, de azt is kiszűrte az adatokból, hogy életük mely szakaszában járnak.

Így sikerült kiszúrni például egy pulzárt – egy gyorsan forgó halott csillagot –, és fefedezni egy szupernóva-robbanás árulkodó jeleit. A Tejútrendszer közepén lévő egyik objektum azonban a számítógépnek és a kutatóknak is feladta a leckét.

A Business Insider beszámolója szerint az objektum nagyon erős rádiójeleket bocsátott ki még 2020-ban – kilenc hónap alatt hatot –, ez azonban egyetlen korábban észlelthez sem volt hasonlítható.

Ami ennél is furcsább, hogy az égitestet sem a látható, sem pedig az infravörös fényben nem találták meg, de a röntgenes pásztázással sem jutottak eredményre.

Nagyjából egy évvel az észlelés után ismét sikerült észlelni, egy nappal később azonban ismét eltűnt.

Tara Murphy, a kutatócsoport vezetője szerint nem sikerült rájönni, hogy mi viselkedik így – azt viszont biztosra vette, hogy nem egy közönséges csillaggal van dolguk.

A csapat más csillagászoknak is elküldte a jeleket, és szép lassan kiderült, korábban soha senki nem észlelt még hasonlót.

A szakemberek legjobb tippje szerint a forrás a galaktikus központi rádió tranzienseknek (GCRT) kategóriájába tartozhat.

Hirdetés

Ez egy olyan csoport, amely a galaxis magjából sugároz rádiójeleket.

A GCRT-k azonban meglehetősen ismeretlenek a tudomány számára: eddig csupán három ilyet sikerült azonosítani. Murphy szerint a mostani észlelést csak azért sorolták ebbe a csoportba, mert egyelőre nem tudják, ténylegesen hová tartozhat.

A GCRT-ket évtizedek óta a csillagászat rejtélyének tekintik a tudósok.

Senki sem tudja, hogy milyen típusú csillagokból érkezik a jel, ráadásul mind a négy (a mostani és a korábbi három) is teljesen eltér egymástól, ami azt mutatja, négy különböző objektumról lehet szó.

A csillagászok még az 1990-es évek elején kezdték el figyelni a Tejútrendszer közepébő érkező jeleket, de csak Scott Hyman csapata fedezte fel a GCRT-ket, nagyjából egy évtizeddel később.

Haymannék egy alacsony frekvenciájú jelet találtak, ami folyamatosan erősödtt, majd eltűnt.

A forrást a röntgenes kutatás sem találta meg. Három év múlva egy újabbra bukkantak, ami 77 óránkét küldött jelet, mielőtt teljesen elnémult volna.

Ekkor Haymannék azt gondolták, hogy a későbbiekben egyre csak jönnek majd a felfdezések, de ez nem így történt: újabb egy évtized alatt csupán egyetlen újra sikerült ráakadni.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.