CímlapsztorikÉrdekes világ

Több tízezer család bukhat bele a hiteleibe: brutális kamatemelések jönnek, “deviza hitel 2.0”!

De nagy bajok lesznek itt…! Sokan be sem tudják bejezni az elkezdett családi házuk építését vagy belefulladnak a hiteleikbe!

II. svájci armageddon a hitelcsapdából…!

Már minden héten emelnek a bankok, gazdasági nyomor és katasztrófa jöhet

Az MNB már szinte minden héten emeli a kamatokat, hogy az idei nyárra várható 11 százalékos inflációt csökkenteni tudja. Ezek az emelések viszont egyre drágább hiteleket is jelentenek.

Hirdetés

Kiszámoltuk egy 10 milliós lakáshitelnél, meddig emelkedhetnek a törlesztőrészletek.

A kamatok emelése tehát az infláció csökkentését szolgálja, de ezért egy felvett hitelre is többet kell fizetni.

A Bank360.hu egy újonnan, 10 éves futamidőre felvett 10 millió forintos lakáshitel esetében mutatta be, hogy mennyit emelkedtek a törlesztőrészletek november óta, és milyen drágulások jöhetnek még.

A szakértők 285 ezer forintos munkabér bankba utalásával és a teljes 10 éves futamidőn fixált kamatokkal számoltak a vizsgált kölcsönnél.

Eddig 5 ezer forint felett drágultak már a törlesztők

Egy 10 millió forintos lakáshitel már az eddigi emelések hatására is jelentősen drágult a Bank360 Lakáshitel kalkulátora alapján.

A CIB 10 Minősített Fogyasztóbarát lakáshitel ugyan tartja még magát 6 százalék alatti THM-en, így a CIB ajánlata 108 302 forintos havi törlesztőt jelent.

A Raiffeisen MindigFix10 Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel már átlépi egy kicsivel a hat százalékos THM -et és a 110 ezer forintos havi törlesztőrészletet.

Még 10-15 ezer forintos drágulás jöhet a háborús emelések után

Ezek a törlesztők azonban még várhatóan emelkedni is fognak. Az MNB korábbi hetekben bejelentett kamatemeléseit a bankok többsége még nem árazta be az ajánlatokban.

A bankok pénzhez jutási lehetőségét jellemző referenciamutató, a BIRS 10 éves lejáraton már 6,3 százalékot tett ki március 24-én.

Hirdetés

A banki működést fedező két százalékos kamatprémiummal számolva így tavaly novemberben 5,74 százalékos THM mellett 109 719 forintos havi törlesztőrészlet jellemezte volna a 10 évre felvett 10 millió forintos lakáshitelt, ha a bankok csak a forrásköltségükből indultak volna ki a hitelek árazása során.

Többségük azonban ennél jobban ragaszkodott a stabil hitelezéshez, és csak lassabban emelte meg a költségeket.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.