CímlapsztorikEgészségünkTudomány

Tokaji szőlőből fejlesztenek koronavírus-ellenszert a Debreceni Egyetemen

Nagyon hatékony lehet az új készítmény – állítják.

Meglévő vírusellenes lágypasztillát fejlesztenek tovább Debrecenben, specifikusan a koronavírus ellen.

Nagy erőkkel folynak a munkálatok a Debreceni Egyetemen, a Mádi Bor Akadémia közreműködésével: koronavírus- ellenszert fejlesztenek!

Hirdetés

Pontosabban továbbfejlesztenek, hiszen egy, már létező lágypasztillát szeretnének koronavírus ellen is hatékonnyá tenni – tokaji szőlőből.

A világhírű gyümölcs héjában ugyanis olyan flavonoidok vannak, amellyel megelőzhető lenne a fertőzés tüdőbe való bekerülése.

„Az egyetem saját fejlesztése a teljesen természetes anyagokra épülő lágypasztilla, amiben – a Mádi Bor Akadémia kutatásai nyomán – a furmint szőlő héjában talált flavonoidokat alkalmazzuk, azok ugyanis néhány perc alatt elpusztítják a koronavírust.

Ez a szopogatós pasztilla egy filmet képez a felsőlégúti nyálkahártyán, amibe beleragad a vírus, amely így nem tud mélyebbre hatolni a szervezetben”

– idézték a az egyetem rektorát, Szilvássy Zoltánt.

A tokaji furmint szőlő héjában lévő flavonoidokról azt kell tudni, hogy a C-vitamin felfedezője, a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert fedezte fel őket is 1930-ban.

Eleinte vitaminnak hitték, egy ideig P-vitaminnak is nevezték, de aztán rájöttek, hogy fogyasztásuk nem nélkülözhetetlen a szervezetnek, így nem lehet vitaminná minősíteni.

A szőlőben lévő flavonoidok főleg a bogyóhéjban és a magban találhatóak.

Ezek a vegyületek az antioxidáns hatásuknál fogva gátolják az öregedést, de már korábban leírták, hogy védelmet nyújtanak az influenza ellen is.

Hirdetés

A siker útja előre bejárt, hiszen ehhez hasonlóan működik a már eleve kapható, bár nem koronavírus ellen védő gyógyszer, amely megnehezíti a légúti vírusok szervezetbe kerülését.

Az intézmény azt közölte: az eredményeket hamarosan tudományosan publikálják.

A Debreceni Egyetemen jelenleg több, a koronavírus elleni védekezéshez kapcsolódó ígéretes kutatás is folyamatban van.

Ezek egyike a klorokin antimaláriás szer hatékony terápiás alkalmazásának pontos meghatározása, a másik pedig az oltóanyag-fejlesztés, amely az antibakteriális fejlesztési célterület mellett jelenleg nagyobb erőkkel dolgozik az antivirális fejlesztési irányon.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.