Tudomány

Tudósokat toboroznak az egész világon egy földönkívüli kapcsolatfelvételre

Küszöbön a nagy bejelentés, és az első tényleges kapcsolatfelvétel…?

Valami mozgolódás van, egyre több tudós szólal fel és készít tanulmányt egy lehetséges kapcsolatfelvételről és kommunikációról…

Nagy Felfedés egy idegen civilizációról?

Korábban több nagy hír is volt arról, hogy még maga a NASA is világszerte kezdett el tudósokat, toborozni, nyelvészeket, matematikusokat, fizikusokat, amiből sokan arra következtettek, hogy valamit tudhatnak, és már egy esetléeges kommunikációt készítenek elő egy idegen civilizációval.

Hirdetés

Nemrégiben pedig a Vatikánból kértek fel papokat, lelkészeket, hogy csatlakozzanak egy projekthez, melynek keretében azt vizsgálnák, milyen hatással lenne a földönkívüli világok bejelentése a vallásokra, az emberek hitére.

Mi történne valójában, ha közvetlen kapcsolatba kerülnénk egy idegen fajjal?

Hogyan ismernénk fel vagy értelmeznénk intelligenciájukat, és mit mondanánk?

Ez csak néhány azon kérdések közül, amelyekre minél előbb választ kellene találnunk.

Az “Érkezés”-t, mint ugródeszkát használva Jesse Snedeker pszichológia professzor és a nyelvi megértés szakértője,

valamint Avi Loeb asztrofizikus, a “Földönkívüli: Az intelligens élet első jelei a Földön túl” (2021) című tanulmány szerzője megvizsgálta a lehetőségeket azon kihívásokat illetően, amelyekkel egy ilyen esetben szembesülhetünk.

Az első kapcsolatfelvétel alapjaiban rengethet meg az emberiséget

Először is, az embereknek meg kell próbálniuk legyőzni azt az érzést, hogy a “teremtés csúcsán” állnak, és ehelyett meg kell érteniük, hogy valószínűleg “valahol a Tejút-galaxis intelligencia eloszlásának közepén tartanak,”

– mondta Loeb.

“Hangyák a járdán” hipotézis

A Föld lakóinak tudatában kell lenniük a “technológiai szakadéknak,” amely valószínűleg az emberi faj és a Naprendszeren túlról érkező idegen hírnök között fog fennállni.

Hirdetés

Egy ilyen hírvivő szerinte valószínűleg egy mesterséges intelligencia objektum formájában érkezne, amely több millió vagy akár milliárd évig tartó utazásra képes.

Tekintettel az esetleges nagy tudáshiányra, fel kell készülnünk arra a lehetőségre is, hogy az idegenek nem akarnak kommunikálni mindannyiunkkal, mondta Loeb, ahogy mi sem akarunk a “hangyákkal a járdán” kommunikálni.

Biztos, hogy van sok hozzánk hasonló fejlett civilizáció

“Bízom benne, hogy elég közös lesz bennünk a fogalmi struktúrájukat illetően,” – mondta, hozzátéve, hogy “a hiányos megértés bizonyos mértékig még mindig megértés.

Ha némileg eltérő fogalmaink lennének, mint az övék, vagy akár lényegesen eltérőek, akkor még mindig nagy utat járhatunk be a megértés felé.”

Loeb, aki egy dokumentumfilmen dolgozik az “Érkezés” producerével, azt mondja, rövidlátó lenne, ha távol maradna a Naprendszerünkön túli intelligens élet keresésétől.

“Tudjuk, hogy a csillagok évmilliárdokkal korábban keletkeztek, mint a Nap. Tudjuk, hogy olyan bolygók vannak körülöttük, mint a Föld, így a miénkhez hasonló környezet nem ritka,”

– mondta.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.