CímlapsztorikÉrdekes világ

Ügyvédek perlik be a WHO-t és Kínát a koronavírus járvány miatt!

Elindult valami…?! A vád az emberiség ellen elkövetett bűn és hanyagság.

Végre előkerülhetnek a felelősök és megfizethetnek azért, amit 2020 óta okoztak?

A koronavírus eredete érthetetlen módon még ma sem ismert, azonban biztosan tudni, hogy az első eseteket Kínában regisztrálták és azóta már 5.4 millió ember esett a pandémia áldozatául.

Hirdetés

Latin-Amerika különösen érzékenyen érintett terület volt, horrorjelenetek voltak a csordultig tele lévő kórházakban.

Új fejlemény azonban, hogy egyre többen követelnek kompenzációt Kínától a járvány miatt.

Az alapkoncepció az, hogy a Buenos Aires-i központú Poplavsky Nemzetközi Ügyvédi Iroda összegyűjti a hozzátartozók Kínával szembeni kártérítési igényét, amelyet az ENSZ genfi központja elé terjesztik.

Az ügyvédi iroda érvelése szerint Kína megsértette az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát, ezért pedig kártérítési kötelezettséggel tartozik a hozzátartozók számára.

Ezek összege eltérő, a beteg számára 200 ezer dollár, a halottak hozzátartozói viszont akár 800 ezer dollárt is igényelnének.

A Poplavsky elsősorban kolumbiai és argentinai ügyfeleknek a kártérítési igényeit gyűjtötte össze eddig, most pedig mexikói ügyfelek is csatlakoztak a kezdeményezéshez.

Az iroda reményei szerint 5 éven belül megoldódnak ezek az ügyek, díjaikat pedig a remények szerint megítélt kártérítések arányában számolják el.

Denisse Gonzalez, a Poplavsky mexikói képviselője azzal indokolta a fellépést, hogy a WHO és Kína egyaránt hanyagságot tanúsított a járvány kezdeti szakaszán, mely hozzájárult ahhoz, hogy ennyire elszabadult a koronavírus-járvány, és ennyi áldozatot tudott szedni

–számolt be róla az AFP.

Hirdetés

Dr. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főtitkára az első hírekre megvédte a szervezet korai reakcióját, szerinte ugyanis azonnal aktiválták a vészhelyzeti mechanizmusokat, melyek hatékonyan működtek már a korai szakasz idején is.

Az igazsághoz viszont hozzátartozik, hogy a szervezetet és Kínát is egyaránt érték már kritikák, hogy kezdetben nem voltak őszinték a járvány alakulásáról, Kína nem szolgáltatott megfelelő mennyiségben és időben információt, a WHO pedig nem lépett fel kellően határozottan.

Ezzel pedig gyakorlatilag közvetett módon ugyan, de főszerepet játszottak abban, hogy világjárvány legyen a koronavírusból…

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.