Tudomány

Új, a koronavírussal majdnem megegyező vírust izoláltak

Nem fogjátok kitalálni, hol és miben találták meg! Érkezik a Covid-20?

Szinte teljesen megegyezik a SARS-CoV-2-vel, vagyis a világjárványt okozó koronavírussal egy Kínában felfedezett új denevérvírus

– írja a Daily Express.

Hirdetés

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábban arra figyelmeztetett, hogy az egyelőre elméleti X-kórt, mely valamikor a jövőben a tudósok feltételezései szerint hatalmas pusztítást végezhet, könnyen okozhatja egy, a Covid-19 kórokozójához hasonlóan állatról emberre átkerülő vírus.

A Shangdong Egyetem és a Shangdong Orvostudományi Akadémia kutatói szerint az egyelőre RpYN06 névre keresztelt újonnan felfedezett kórokozó 94,5 százalékban megegyezik a világot egy éve letaroló koronavírussal.

Ez különösen azért aggasztó, mert eddig egyetlen denevérben vagy más állatban talált vírus sem volt olyan szerkezetű, mint a SARS-CoV-2.

A most felfedezett kórokozó tüskefehérjéje azonban szinte teljesen ugyanolyan, mint a világszerte immár harmadik járványhullámért felelős társáé.

Márpedig a tüskefehérje kulcsfontosságú a terjedésben, ugyanis a vírus burokrészén található fehérjével kapcsolódik a kórokozó a gazdatest, így akár az ember sejtjeihez is.

A kínai tudósok 2019 és 2020 során Jünnan tartomány 23 denevérfajának összesen 411 mintáját vizsgálták.

Az eredmények alapján összesen négy, a SARS-CoV-2-höz hasonló vírust azonosítottak.

Ezek közül az RpYN06 szinte teljesen megegyezik a már emberre átugrott zoonózissal, a másik három ehhez képest csak közeli rokonságot mutat a világszerte eddig több mint 2,6 millió ember haláláért felelős testvérével.

A kutatók kiemelték:

Hirdetés

A SARS-CoV-2 rokonai szabadon köröznek a Kína déli és délkeleti részén élő vadállatokban.

A tanulmányt azzal zárják, hogy elengedhetetlen a régióban előforduló állatfajok alaposabb megfigyelése, mert így könnyebben lehet ellenőrizni az esetlegesen állatról emberre átkerülő vírusokat is a jövőben.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.