Érdekes világ

Újabb földrengés Magyarország közelében: a szakértők szerint AZONNALI vizsgálatokra van szükség a sorozatos rengések miatt

Fontos, erről jobb ha mindenki tud, mielőtt nagyobb baj lehet!

Újabb földrengés

Földrengés volt Ausztriában, írja Facebook-oldalán az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A 4,5-es magnitúdójú földmozgást Magyarország nyugati részén is érezték.

Hirdetés

A Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának közleménye szerint február 1-jén magyarországi idő szerint hajnali 2 óra 59 perckor 4,5-ös magnitúdójú földrengés volt Ausztriában, Bécsújhelytől mintegy 33 kilométerre délnyugatra Gloggnitz település mellett.

A földmozgást Sopronban és Szombathelyen a magasabb épületszinteken a lakosság is érezte. Károkról eddig nem érkezett bejelentés a katasztrófavédelemhez.

Az utóbbi időszakban sorozatos rengések voltak többek között Békés megyében is

Emiatt egyes szakértők azonnali kivizsgálást javasoltak, mert fennállhat a veszélye, hogy egy nagyobb, már pusztító erejű rengés is jöhet.

Sőt, azt sem zárták ki, hogy emberi tevékenység fogja előidézni ezta rengést, mivel Békés környékén nagy geológiai munkálatok vannak egy ideje.

Most pedig a magyar határtól nem messze pattant ki Szlovákiában egy nagy erejű, 5-ös erősségű földrengés.

2023 Augusztus végén Békés vármegyében több mint száz földrengést észleltek.

Erről, valamint Magyarország földrengés-veszélyeztetettségéről és a Paksi Atomerőmű biztonságáról is beszélgettünk korábban Tímár Gáborral, az ELTE TTK Geofizikai és Űrtudományi Tanszék egyetemi tanárával.

„A földrengéseket nem látjuk előre. Azt lehet prognosztizálni, hogy adott időegységben, például százéves időtávon milyen földrengés okozta gyorsulás előfordulása a legvalószínűbb”

– szögezte le Timár Gábor.

Hirdetés

Eljött az idő egy újabb pusztító földrengésre Magyarországon?

Ezért egy térképet is kiadtak nemrégiben a tudományos kutatások alapján, hogy hol várhatók nagy erejű rengések a jövőben.

A térkép országos skálán mutatja Magyarországon a fiatal és aktív törésvonalakat, a földrengések eloszlását és fészekmechanizmusát, a földrengés-veszélyeztetettség szempontjából legérzékenyebb területeket.

A térkép alapjául szolgáló modellt a földkéreg szerkezete, a korábbi földrengések által létrehozott törésvonalak és kéregmozgások alapján készítették el a szakemberek

– tájékoztatott a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet.

Jelentősebb károkat okozó rengés csak 15-20 évenként, míg erős, nagyon nagy károkat okozó, 5.5-6.0 magnitúdójú földrengés 40-50 éves intervallumban pattan ki.

Szerintetek valóban bekövetkezhet majd egy nagyobb erejű rengés?

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.