Tudomány

Újabb rádiójelek érkeztek: mesterséges üzenet lehet egy idegen civilizációtól?

Viszonylag rövid ideig tartanak. Nagyjából 90-67 napos ciklusban ismétlődik.

Régóta tanulmányozzák már a tudósok a világűrből származó úgynevezett gyors rádiókitöréseket (Fast Radio Bursts), amelyek a másodperc ezredrészénél is rövidebb ideig érzékelhetők. E

zek mindegyike rendkívül izgalmas, ám a 2012-ben felfedezett FRB 121102 kódnévvel ellátott rádiókitörés kiemelkedik a többi közül.

Hirdetés

Amellett, hogy a forrása sem ismert, a rádiójel bizonyos időközönként ismétlődik.

A szakemberek mérése szerint 67 napig “csendes”, majd 90 napon át ismét aktívan küldi a jeleket, hogy utána újabb 67 napra “lenyugodjon”, és így tovább.

Mivel az FRB-k alapvetően kiszámíthatatlanok, így a tudósok a fenti ciklus megfigyelése ellenére sem voltak biztosak benne, hogy újra érkeznek majd jelek a forrásból.

Az FRB 121102 azonban a korábban megfigyeltek, és így az előrejelzéseknek megfelelően vált újra aktívvá, ami az eddigi FRB-kutatások alapján egyedülálló jelenség.

Arról nem is beszélve, hogy mindez lehetővé teszi a szakemberek számára, hogy a korábbinál alaposabban tudják tanulmányozni a gyors rádiókitöréseket – azon belül is azt, hogy mi okozza azokat.

A Max‑Planck Rádiócsillagászati Intézet Marilyn Cruces által vezetett csapata 2017 szeptembere és 2020 júniusa között figyelte az FRB 121102-t, és arra jutottak, hogy a rádiókitörések ciklusa 161 nap.

Eközben a kínai tudósok is elvégeztek egy megfigyelést, 2020 márciusa és augusztusa között.

A feljegyzéseket végül összefésülték a Manchesteri Egyetem tudósainak korábbi megfigyelési eredményeivel, és úgy találták, 156,1 napos a fent említett ciklus

– olvasható a ScienceAlert összefoglalójában.

Hirdetés

A mai napig nincs konkrét és teljes mértékben bizonyított elmélet arra vonatkozóan, hogy mi lehet ezeknek a jeleknek a forrása.

Egyesek szerint nem kizárt, hogy akár idegen civilizáció által az űrbe sugárzott jelek is lehetnek.

Vagy akár szándékosan felénk küldött jelek, kapcsolatfelvételi céllal.

Erre utalnak a jelek jellemzői is, a szakértők az ismétlődések mellett ugyan is rengeteg mesterséges “jegyet” fedezte fel az FRB-k mintázatában.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.