CímlapsztorikTudomány

Újabb vírus terjedt állatról emberre: már hét fertőzött van, a WHO vizsgálódik

A tudósok megkongatták a vészharangot.

Máris kirobbanhat a következő világjárvány?

H5N8.

Hirdetés

Jobb, ha megjegyezzük ezt a nevet, mert könnyen lehet, hogy ez lesz a következő gyilkos kórság, mellyel az emberiségnek szembe kell majd néznie.

Ez az új típusú madárinfluenza régóta jelen van a világban és a madarak körében, azonban most először átterjedt az emberre is.

Ráadásul azonnal hét fertőzöttet találtak, vagyis egyelőre még az sincs kizárva, hogy a vírus mát mutálódott és emberről emberre is képes terjedni.

A szakértők aggódnak, a WHO már vizsgálódik, ha ugyanis elkezd terjedni, lehetetlen lesz megállítani.

A késlekedés ugyanazt idézheti elő, mint a koronavírus járványnál: az egész világot letarolhatja.

Anna Popova tisztifőorvos a moszkvai sajtótájékoztatón jelentette be, hogy 7 emberre terjedt át Dél-Oroszországban a vírus.

A vírus genetikai anyagát a Roszpotrebnadzorhoz tartozó novoszibirszki Vektor Központ mutatta ki egy olyan baromfitelep alkalmazottjainál, ahol 2020 decemberében madárinfluenzát észleltek.

Az orosz tisztifőorvos szerint az orosz hatóságok azonnal és rövid időn belül minden szükséges intézkedést megtettek az emberek és állatok védelmében annak érdekében, hogy a kockázatot a minimumra csökkentsék, így a kialakult helyzet nem fajult tovább.

Elmondta, hogy a betegség klinikai lefolyása mind a hét fertőzött esetében gyors és könnyű volt, szervezetükben a Vektor szakértői felfedezték az immunválasz jegyeit.

Hirdetés

Az új típusú madárinfluenza-vírusnak emberről emberre való átterjedését mindeddig nem észlelték.

A tisztifőorvos úgy vélekedett, hogy a Vektor felfedezése lehetővé teszi a világ tudósainak és hatóságainak figyelmeztetését arra, hogy tegyenek lépéseket az új fenyegetés elhárítására és megelőzésre.

Az esetről szóló információkat Oroszország az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rendelkezésére bocsátotta és a Vektor a nemzetközi GISAID adatbázisban közzétette az A(H5N8) genomszintű vírus-szekvenálásának adatait, azokkal a mutációkkal együtt, amelyek képessé tették a fajok közötti határ átlépésére.

Már “készül” a következő világjárvány…?

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.