EgészségünkTudomány

Újra kiolvadhat az emberiséget megtizedelő pestis a jég alól: a felmelegedés világjárványt idézhet elő

Még a WHO szerint is ijesztő folyamatok zajlanak a szibériai permafroszt vidékein. Évekre vagyunk egy egész Európát kiirtó járványtól?

Vajon mennyire kell ma félnünk egy olyan egykor rettegett betegségtől, mely a modern világunkban korábban még ismeretlen volt, mivel azt állították róla, hogy sikerült hivatalosan eltörölni a bolygónk felszínéről?

Aztán később kiderült:

Hirdetés

A WHO nagyot tévedett, és az Egészségügyi Világszervezet az elmúlt években több bubópestises esetet is regisztrált világszerte.

Ezek egy része Amerikában jelent meg helyi gócokat létrehozva, ahonnan akár már 2017-ben is kirobbanhatott volna egy járvány.

Az elmúlt években azonban a pestis egy nem várt helyről kezdett el a felszínre “szivárogni”.

A szibériai permafroszt, azaz állandóan fagyott földterületek elkezdtek több ezer év után kiolvadni.

És csak az isten tudja, milyen kórságokban elhunyt emberek múmiái, épen maradt tetemei kerülnek majd innen elő.

És kerülnek már napjainkban is…

A fagyos talaj ideális környezetet biztosít a mikrobáknak és a vírusoknak, így Jean-Michel Claverie, az Aix-Marseille Egyetem biológusa szerint könnyen lehet, hogy a felengedő rétegekből emberre is veszélyes kórokozók kerülhetnek elő – mint ahogy az meg is történt Oroszországban.

A huszadik század elején több mint egymillió rénszarvas pusztult el lépfenében, az olvadás következtében pedig tavalyelőtt felszínre is került közülük jó néhány, a tetemek pedig még mindig fertőzőek voltak:

A kórnak egy tizenkét éves szibériai fiú esett áldozatul, húsz embert pedig kórházi kezelésre szorult, de a kutatók attól tartanak, hogy a jég az anthraxon túl is tartogat még meglepetéseket.

Hirdetés

Látható tehát, hogy nagy a veszély, és az olvadás egyre nagyobb mértékű…

Nem csak a pestistől kell itt aggódni, hanem rengeteg más ősi vírustól. Létezhetnek köztük olyanok, amiket a mai orvostudomány talán még nem is ismer.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!