CímlapsztorikÉrdekes világ

„Újraindítjuk Magyarországot” – Orbán Viktor rendkívüli bejelentése! VIDEÓ

Az egész országhoz szóló nagy bejelentést tett!

Orbán Viktor bejelentette, hogy elértük a 3,5 milliós beoltotti számot Magyarországon, ezzel pedig megtörténhet az újranyitás következő lépése, azaz nyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai.

A kormány a beoltottak számától tette függővé az újranyitás mérföldköveit: 2,5 milliónál például nyithattak az üzletek és újraindulhattak a szolgáltatások.

Hirdetés

A miniszterelnök ezt követően bejelentette, hogy az újranyitás következő lépcsőjét 3,5 millió beoltottban határozták meg.

Hétvégén a közösségi oldalára feltöltött videóban arról beszélt, hogy ezt a számot előreláthatóan e hét közepén érhetjük el, ha pedig ez megvan, kinyithatnak a teraszok, amivel visszakaphatjuk a régi életünk egy darabját. A videóban arról is beszélt, hogy a vendéglátósokat azzal segítik, hogy az őket terhelő teraszdíjat eltörlik.

A miniszterelnök pénteken tett közzé egy videót a Facebook-oldalán, amelyben bejelentette, elértük a 3,5 millió beoltottat, így nyithatnak a teraszok, hosszabb nyitvatartás jön a boltokban, illetve fokozatosan újranyitják az iskolákat is.

„Három és félmillió honfitársunk beoltva. Újraindítjuk Magyarországot” – olvasható a videónál.

Most, hogy elértük ezt a beoltotti számot nyithatnak a teraszok, erre vonatkozóan pedig a Magyar Közlönyben megjelent a Kormány 175/2021. (IV. 15.) Korm. rendelete az irányadó. Ennnek értelmében:

A kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet szerinti vendéglátó üzlet (a továbbiakban: vendéglátó üzlet) kerthelyiségében vagy teraszán reggel 5 óra és este 9.30 óra között a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása megengedett.

Este 9.30 óra és reggel 5 óra között a vendéglátó üzlet kerthelyiségében vagy teraszán a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása tilos.

A hatodik életévét be nem töltött kiskorú, valamint az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve az autizmus spektrumzavarral élő személy kivételével a vendéglátó üzleten belül mindenki köteles az 1. § (1) bekezdésében meghatározott módon maszkot viselni.
A vendéglátó üzlet kerthelyiségében vagy teraszán a) a vendéglátó üzlet vendéggel érintkező munkatársa az 1. § (1) bekezdésében meghatározott módon köteles maszkot viselni, b) a vendég nem köteles maszkot viselni.
A (2)–(4) bekezdés szerinti védelmi intézkedés betartásáról a vendéglátó üzlet üzemeltetője, illetve vezetője köteles gondoskodni.
A vendéglátó üzleten belül a) az ott foglalkoztatottak kivételével és b) a (7) bekezdés szerinti kivétellel tilos tartózkodni.
A vendéglátó üzleten belül való tartózkodás a) az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében és b) a vendéglátó üzlet mellékhelyiségének használata céljából az ehhez szükséges időtartamig megengedett, azzal, hogy a vendéglátó üzleten belül a megrendelt étel, illetve ital fogyasztása tilos.
A (6) és a (7) bekezdést nem kell alkalmazni a) a munkahelyi étteremre, illetve büfére, b) a szálláshelyen található étteremre, illetve bárra, ha ott kizárólag a szálláshely vendégét szolgálják ki, c) a köznevelési intézmény, valamint a szakképző intézmény (a továbbiakban: nevelési, oktatási intézmény) menzájára, valamint büféjére, ha ott kizárólag a nevelési, oktatási intézmény dolgozóját, illetve a nevelési, oktatási intézmény tanulóját szolgálják ki, d) az egészségügyi intézményben található étteremre, illetve büfére.
A (6) és a (7) bekezdés szerinti védelmi intézkedés betartásáról a vendéglátó üzlet üzemeltetője, illetve vezetője köteles gondoskodni.
A Kormány felhívja a vendéglátó üzletek üzemeltetőit arra, hogy a vendéglátó üzletekben az általános közegészségügyi és járványügyi szabályokat fokozottan érvényesítsék.
Fontos, hogy a járvány megfékezése érdekében a kormány meghosszabbította a védelmi intézkedéseket, tehát továbbra is kötelező a közterületeken a maszkviselés, a távolságtartás, valamint érvényben marad az este 10 órakor életbe lépő esti kijárási tilalom is. A kormány május 23-ig meghosszabbította a határellenőrzést, amelynek változatlanul a járvány megfékezése és a hazánkba belépők ellenőrzése a célja.

4 millió beoltott a következő lélektani határ

Hirdetés

A négymilliós határnál várható a szállodák, fürdők, a mozik, színházak és más kulturális rendezvények újraindulása, amelyeket majd 18 éves kor felett hatályos védettségi igazolvány birtokában lehet látogatni, továbbá a vendéglátóhelyek beltereinek újranyitására is ezen mérföldkő átlépése után lehet számítani.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.