CímlapsztorikEgészségünk

Újraindul az iskola, de brutális szigorításokkal, súlyos hír a családoknak, iskola szünet, előírások, karantén!

Rossz hír a családoknak: aki köhög, hasmenése volt, feje fájt stb. NEM mehet közösségbe, minimum 10 napig otthon kell maradjon

És ez még nem minden.

Rengeteg új, úgynevezett direktíva látott napvilágot, melyek alapján, mentén fog elindulni az iskola szezon.

Hirdetés

Ez azonban nem lesz egyszerű, sőt, nagyon szigorú.

Különösen súlyosan fogja érinteni a családokat, és zéró tolerancia lesz.

Igazából, hogy a hír rossz, vagy jó, az csak nézőpont kérdése. Amíg korábban egy kis köhögés, orrfolyás senkit nem akadályozott meg abban, hogy iskolába menjen, mostantól ez másképp lesz.

Legalábbis, a jelenleg érvényben lévő szabályok szerint, ami persze változhat, de valószínűtlen, hogy “könnyítéseket” fog tartalmazni.

Rossz hír azoknak, akik nem tudják hova tenni iskolaidőben a csemetéjüket, mert dolgoznak, jó hír viszont azoknak, akiket eddig is attól tartottak, hogy a köhögős, náthás, megfázott, vagy ki tudja milyen fertőzést összeszedett osztálytársak megfertőzik az ő csemetéjüket is.

Dr. Novák Hunor osztotta meg gyermekorvos kollégája összefoglalóját arról, mik a pontos szabályok arra vonatkozóan, hogy miként lehet iskolába küldeni a gyermekeket.

A hatályos szabályok elég szigorúak, aki tüneteket produkál, annak bizony iskolaszünet jön!

“Bár újraindul az iskola, ovi, valójában csak részben van így, és komoly problémát fog jelenteni a családoknak.

Sajnos szinte BÁRMILYEN tünetet mutató gyermeket ki kell venni a közösségből a COVID miatt, mert ez a vírus bármit okozhat, gyerekeknél legtöbbször nagyon enyhe, akár csak orrfolyásos tüneteket. A hatályos szabályok alapján MINIMUM 10 napig (!!!) nem mehet vissza közösségbe, akkor sem, ha már jól van.”

Hirdetés

-írta Dr. Novák Hunor, aki kollégája, Tordas Dániel részletes összefoglalóját is megosztotta:

“Kedves Családok!

Köznevelési intézmények újraindítása, tanévkezdés:

Az új koronavírus járvány kapcsán szigorú eljárásrendhez kell tartanunk magunkat, mérlegelési lehetőségünk nincs. Az intézmények újraindulásához is kaptunk útmutatást, amelyek még több kérdést felvetnek.

Ezzel kapcsolatban megkerestük az illetékes döntéshozókat, amíg választ nem kapunk, az alábbiak szerint kell eljárnunk, és ebben kérjük az Önök együttműködését is!

Az alábbi tünetekkel rendelkező gyerekek otthonában történő elkülönítése szükséges, ugyanis koronavírusra utalhatnak a panaszok:

  • láz
  • köhögés
  • nehézlégzés
  • hirtelen kezdetű szaglásvesztés, ízérzés zavara vagy hiánya
  • kevésbé specifikus tünetek, de szintén elkülönítésre van szükség: fejfájás, hidegrázás, izomfájdalom, fáradékonyság, hányás és/vagy hasmenés

Mit ír elő az eljárásrend az otthon történő elkülönítésre?

„A beteg gyermek legalább 3 napja láztalan, légúti tünetei megszűntek, és a tünetek kezdete után legalább 10 nap eltelt, gyógyultnak nyilvánítandó. Tünetmentes fertőzöttek izolációját a fertőzés igazolása utáni 10. napon lehet feloldani.„

Azaz minimum 10 napig otthon kell maradnia a gyermeknek, ha a fenti tünetek egyike is érvényesül!

Tudom, hogy nehéz helyzetet fog számtalan esetben okozni, azonban ezek a döntések a járvány további terjedésének megelőzését szolgálják. Amennyiben lesz változtatás az eljárásrendben, tájékoztatni fogom Önöket!

Forrás:

Nemzeti Népegészségügyi Központ Eljárásrend a 2020. évben azonosított új koronavírussal kapcsolatban. (követendő járványügyi és infekciókontroll szabályok, 2020. június 12)

  1. sz. melléklet – COVID-19 eljárásrend 2020. június 11. A betegek kórházból történő elbocsátásának, illetve az elkülönítés feloldásának kritériumai COVID-19 fertőzés kapcsán

Nemzeti Népegészségügyi Központ Eljárásrend a 2020. évben azonosított új koronavírussal kapcsolatban, A 2020. június 11-i eljárásrend 2.2 pontjának módosítása.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.