Misztikum

Űrből jövő sugárzás és a gízai piramis rejtélye: döbbenete dolgokat tártak fel

A müon részecskék lehetnek a gizai nagy piramis kulcsai?

Újfajta módszerrel vizsgálnák át a tudósok a gízai nagy piramist.

A szakemberek a kozmikus sugárzást hívnák segítségül ahhoz, hogy átvilágítsák, ezzel derítve fel a szerkezetét, és az eddig még feltáratlan esetleges titkos kamrákat.

Hirdetés

Az NBC News beszámolója szerint ahhoz, hogy ez sikerüljön, egy nagy teljesítményű teleszkópra kezdtek pénzt gyűjteni a tudósok.

Az eszköznek 100-szor érzékenyebbnek kell lennie az eddigi teleszkópokhoz képest, és a tervek szerint minden szögből feltérképeznék vele a piramist.

A Journal for Advanced Instrumentation című lapban publikált tanulmány szerint a titok a világűrből érkező sugárzás, egész pontosan a müon nevű részecskék segítségével tárulna fel.

Ezek hatékonyabban tudnak áthaladni a szilárd tárgyakon, mint a röntgensugarak, így olyan szerkezeteket is fel lehet vele térképezni, amit korábban nem.

Ahogy a müonok áthaladnak a piramison, a részecskék kölcsönhatásba lépnek más anyagokkal – gránittal, mészkővel vagy épp az üregben lévő levegővel –, és mérhető módon megváltozik az energiájuk.

Ezt használnák fel arra, hogy térképet készítsenek a piramis belsejéről.

A módszert egyszer már sikeresen alkalmazták.

2017-ben a ScanPyramids-projektben egy új, nagyjából harminc méter hosszúságú helyiséget sikerült azonosítani.

Ez lett a Big Void, amelynek funkcióját azóta sem ismerik a szakemberek.

Hirdetés

A kutatók a müondetektorokat nyolc, szabványos méretű szállítókonténerbe építenék be, majd a piramis alapja körül különböző pontokon helyeznék el azokat.

A detektorok megépítése és a vizsgálatok elvégzése 5-10 millió dollárba, vagyis nagyjából 1,8-3,6 milliárd forintba kerülhet.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.