CímlapsztorikÉrdekes világ

USA államcsődje jöhet, soha nem látott nyomor szabadulhat a világra

“…a 2008-as globális pénzügyi válság egyszerű teadélutánnak tűnne, mert olyan nagy krízis jönne” – nyilatkozta a BBC gazdasági rovatának Simon French.

Joe Biden elnök és Kevin McCarthy, a képviselőház republikánus elnöke hétfőn folytatja megbeszéléseit az amerikai adósságplafonról. Ha nem tudnak megállapodni,

akkor június elseje lehet az államcsőd napja, amely Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter szerint az egész világgazdaságot recesszióba sodorhatja.

Hirdetés

“Senki sem hisz abban, hogy bekövetkezik az amerikai állam csődje, de hogyha mégis megtörténne, akkor a 2008-as globális pénzügyi válság egyszerű teadélutánnak tűnne, mert olyan nagy krízis jönne”

– nyilatkozta a BBC gazdasági rovatának Simon French, a Panmure Gordon beruházási bank vezető közgazdásza.

“Ha ugyanis nem emelik az adósságplafont, akkor az amerikai állam nem tudja finanszírozni a költségvetést, tehát leállnának például a szociális juttatások, melyek sokmillió ember megélhetését jelentik.”

Arról nem is beszélve, hogy az USA nem lenne képes az ukrajnai háború finanszírozására, pedig Joe Biden amerikai elnök újabb jelentős támogatást ígért Volodimir Zelenszkij ukrán államfőnek Hirosimában a G7 csúcstalálkozón.

Még kínosabb következményre hívja fel a figyelmet a befektetési bankár, Simon French:

“Ebben az esetben sok helyen emelkedne a jelzáloghitelek kamata, amely a családok jelentős része számára megoldhatatlan problémává válhatna, ez kataklizma lenne.”

Miért?

“Mert a befektetők úgy gondolkodnak: hogyha az USA államcsődöt jelenthet be, akkor miért ne tehetné ezt más állam is? Például Nagy-Britannia?

Emiatt mindenütt növekednének az államkötvények kamatai.”

Hirdetés

“Pánik is kialakulhat a piacon: azt kérdezhetik a befektetők, hogy az USA után jön-e Japán, Nagy-Britannia vagy Németország?” – nyilatkozta Andrew Hunter.

Aki hangsúlyozta, hogy “megnövekedhetnek a kockázati felárak, ennek következtében megdrágulna az üzemanyag és a gabona, sok helyen megélhetési válság következne.”

A nyugdíjasok is megéreznék a kataklizma következményeit, hiszen a világ részvényei összértékének a 60 százaléka amerikai, és sok nyugdíjalap ezekben tartja a pénzét.

A tőzsdék minden valószínűség szerint kedvezőtlenül reagálnának az USA államcsődjére.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.