CímlapsztorikÉrdekes világ

Utcára vonul a hadsereg: jelentette be az Operatív Törzs

Torba Attila alezredes az operatív törzs tájékoztatóján jelentette be, hogy országszerte katonákkal fognak találkozni az állampolgárok az utcákon, azt is elmondta, mit kell tudni róluk és milyen feladatuk lesz a lakosság körében.

Az operatív törzs tájékoztatója a honvédség képviseletében Torba Attila alezredes információival kezdődött. E

lmondta, hogy a Magyar Honvédség tavasz óta folyamatosan közreműködik a veszélyhelyzettel kapcsolatos feladatokban.

Hirdetés

Támogatja a rendőrséget, az egészségügyi dolgozókat és a magyar embereket.

Ez most sincs másképp. Jelenleg 60 katona vesz részt a kórházparancsnoki rendszerrel kapcsolatos feladatokban.

Az egészségügyi intézetekben mintegy 1100 katona kezdte meg feladatát. Olyan feladatok során tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat, mint

  • testhőmérséklet-mérés a beléptetéseknél
  • betegirányítás
  • útbaigazítás
  • beteg kísérés
  • adminisztrációs és logisztikai feladatok

Torba Attila elmondta, hogy ma reggeltől számos helyen találkozhatnak az utcákon katonákkal. A rendőrökkel együttműködve vegyes járőrcsoportban vesznek részt a kijárási tilalom betartásának ellenőrzésében.

A katonák megjelenése a közterületeken – ahogy más európai országban is megfigyelhető – elkerülhetetlen. Kiemelte, hogy az állampolgárral szemben nem intézkedhet a katona. A tavaszihoz képest tízszeres létszámmal látják el ezt a feladatot.

A feladataik között felsorolta a szociális intézmények fertőtlenítését is, ami továbbra is folyamatos.

Ezután Müller Cecília országos tisztifőorvos ismertette a napi adatokat. A drámai számok mellett fontos, hogy beszéljünk arról is, hogy egyre nagyobb a gyógyultak száma Magyarországon. Mindez a vérplazmaadás miatt is nagyon fontos.

Aki átesett a fertőzésen, annak a szervezete ellenanyagokat termelt a vírus ellen, ezért, ha kellő mennyiségű ellenanyag van a vérében, plazmaadással tud segíteni azokon, akik most súlyos betegek

– mondta Müller.

Hirdetés

Ezzel gyakorlatilag a betegnek készen tudják kínálni azt az ellenanyagot, amit lehet, hogy a beteg személy szervezete nem tud magától megtermelni. „Egyfajta passzív immunitásban részesítjük őt!”

– tette hozzá.

Egy kérdésre adott válaszból kiderült, hogy autóban nem kell maszkot viselni. Biciklin, rolleren sem, ha egyéni sportolás a célunk.

Ha nem az, akkor kell maszkot húzni ezeken a járműveken is, ha olyan helyen gurulunk velük, ahol egyébként kötelező a maszk.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.