CímlapsztorikÉrdekes világ

Valami olyat találhattak a feketelyukakban, ami a feje tetejére állítja a világunkat

Egy nemzetközi kutatócsoport radikálisan új elmélettel állt elő:

kidobhatunk mindent, amit eddig tudtunk a kozmoszról és a világmindenségről?

Jelen tudásunk szerint a szupermasszív fekete lyukak a világegyetem legerősebb objektumai.

Hirdetés

A tömegük százezer és tízmilliárd naptömeg között mozog, és a legtöbb – de valószínűleg az összes – a galaxisok magjában található.

Egy nemzetközi kutatócsoport azonban úgy véli, ezek a kozmikus szörnyetegek nemcsak elszívni tudják az anyagot, de a világegyetem tágulásáért is felelősek.

A The Guardian beszámolója szerint a tudósok összehasonlították a különböző galaxisokban található fekete lyukak növekedési ütemét.

A vizsgálat során arra jutottak, hogy a tömeg terjedése a „sötét energia” magját hordozó fekete lyukakkal magyarázható, ami pedig az univerzum gyorsuló tágulásának hátterében álló titokzatos erő.

Ahelyett, hogy a sötét energia szétterülne a téridőben – ahogy azt a fizikusok eddig feltételezték –, a tudósok azt sugallják, hogy az a fekete lyuk belsejében keletkezik, és ott is marad.

Duncan Farrah, a Hawaii Egyetem csillagásza szerint a sötét energia akkor keletkezik, amikor a hagyományos anyag összenyomódik a nagy csillagok összeomlása során.

Ha ez bizonyítást nyer, akkor a fekete lyukak összekapcsolódnak a sötét energiával, ami rengeteg mindent megváltoztathat azzal kapcsolatban, amit a világegyetemről, annak törvényszerűségeiről tudunk.

A The Astrophysical Journal és a The Astrophysical Journal Letters folyóiratokban megjelent publikációban azt írják, hogy az eredményeket megmagyarázhatja az, ha a fekete lyukak együtt növekednek az univerzum tágulásával.

Ez lenne a helyzet azzal is, hogy a fekete lyukak magjában sötét energia található.

Hirdetés

Chris Pearson, az Oxfordi Egyetem tudósa szerint ha helyes a feltételezés, akkor a fekete lyukak mérete az univerzum tágulásával összhangban fog növekedni.

Ezzel együtt pedig megfejthették nemcsak a sötét energia keletkezését, de a természetét is.

A végtelen jövőben pedig egy napon majd az univerzum ezen “menetrend” szerint majd szép lassan teljesen elsötétül, mivel a csillagok kihunynak majd fekete lyukakká alakulnak át.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.