CímlapsztorikEgészségünk

“Varázselixír”: a vasegészség, a hosszú élet és az álomalak titkát rejti, ki ismeri?

Egy olaszországi faluban fedezték fel, azóta világszerte mindenhol végigfutott a híre. MEgvan az örök élet elixírje?

Limone sul Garda, egy hely, amely lehet, ha semmit sem mond az olasz tájakban szerelmes turisták többségének, de ide ellátogatni mindenképpen érdemes.

Az észak-lombardiai halászfalu, ahol alig egy maroknyi ember él, mesebeli tájjal fogadja látogatóit és ugyanakkor a boldog ellentmondások helyének tűnik.

Hirdetés

Ez ugyanis az egyik legészakibb pontja a bolygónak, ahol természetes körülmények között nő a citrom az Alpok lábánál található enyhe éghajlat hatására.

És ez még nem minden.

A CNN szerint Limone sul Garda helyi lakosai büszkék az egészség és a hosszú élet „elixírjére”, mely különleges gén hordozói mindannyian.

Úgy tűnik, hogy itt a helyi lakósok zöme elképesztő emésztési kapacitással van megáldva, ami lehetővé teszi számtalan édesség és zsíros ételek elfogyasztását anélkül, hogy ezek az orvosi vizsgálatok eredményein látszódnának.

A szívbetegség szinte ismeretlen ebben a lombardiai faluban, ahol a „Limone gén” – ahogy a helyiek nevezik – elpusztítja a lipideket és távol tartja a koleszterin lerakódásokat.

Limone sul Garda lakossága 40 éven át a kutatók szoros megfigyelése alatt állt, hogy megvilágítsák a genetikai kódjuk mögött meghúzódó rejtélyt. Szerencsére születésüktől fogva a halászfalu őslakosai közül sokan hordozói ennek a szokatlan génnek. „A családból származik” – mondja Gianni Segala, aki egy kis üzletet vezet a faluban.

„Én és a testvéreim, a 96 éves édesanyám, a gyerekeim… Mindannyian hordozzuk ezt a gént. A nyolcvanas évek óta vesznek tőlünk vérmintát különböző vizsgálatokhoz”

– meséli.

Gianni úgy emlékszik a tudósok első látogatására, mintha tegnap történt volna. Kétóránként koncentrált cukoradagot adtak neki, hogy figyelemmel kísérjék a vérében bekövetkező változásokat.

Hirdetés

„Minden harapás után vért vettek tőlem. Annyira édes volt, hogy rosszul éreztem magam, és bár nagy mennyiséget fogyasztottam, ezt nem mutatták ki az elvégzett tesztek.

A vérem ugyanis azonnal elpusztította a zsírokat anélkül, hogy asszimilálta volna őket. Éjfélkor aztán majdnem elájultam a vérveszteség miatt”

– mesélte Gianni Segala.

Mindezek ellenére azonban azt mondja, hogy sem ő, sem a szomszédjai nem „szuperhősök”.

Cesare Sirtori, a Milánói Egyetem Gyógyszerészeti Karának professzora és a Limone kutatócsoport vezetője mindent az A-1 Milano névre keresztelt fehérje számlájára ír.

Megerősítette, hogy a falu lakóinak kiemelkedően alacsony a koleszterinszintje (7 és 15 között van, míg a normálisnak tartott tartomány 40-60), ugyanakkor egy genetikai mutációról is beszél, amelynek ez a pozitív hatása.

„Míg a genetikai mutációk 99%-a betegségeket és különböző patológiákat okoz, ez a mutáció az érrendszeri betegségek teljes hiányához vezet ebben az esetben”

– mondja Sirtori.

A kérdéses gént először egy limonei vonatvezető vérében azonosították, aki Cesare Sirtori professzor családjának tagja.

A férfi balesetet szenvedett Milánóban, és vérvételre volt szüksége a kórházban.

Az orvosok meglepődtek, amikor kielemezték az eredményeket.

Sirtori azt állítja, hogy a szóban forgó genetikai mutáció egyedülálló a világon, és csak az észak-lombardiai kis falu lakósaira jellemző.

Forrás: Filantropikum.com

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.