Érdekes világ

VÉGE a hitelmoratóriumnak: Varga Mihály bejelentése komoly hullámokat gerjeszthet

Hamarosan csak a rászorultság igazolásával lehet halasztást kérni…

A nyugdíjasok, gyereket nevelők vagy várók, közmunkások, illetve azok, akiknek csökkent a jövedelme, maradhatnak csak a hitelmoratóriumban novemberből, ők is akkor, ha ezt kérik a bankjuktól

– közölte a pénzügyminiszter.

Hirdetés

Október 31-ig marad a hitelmoratórium, novembertől 2022. június 30-ig pedig a rászorulók kérhetik, hogy maradjon meg ez a lehetőség nekik – jelentette be Varga Mihály.

A pénzügyminiszter azt is tisztázta, ki kérheti a hitelmoratórium meghosszabbítását:

a nyugdíjasok,
a gyereket várók,
a gyereket nevelők,
a közfoglalkoztatottak,
és azok a magánszemélyek, akiknak csökkent a jövedelmük az előző évhez képest.

A vállalkozások közül azok kérhetik a hosszabbítást, amelyeknek az árbevétele legalább 25 százalékkal esett az előző évhez viszonyítva.

Akik meg szeretnék hosszabbítani a moratóriumot, azoknak erről nyilatkozniuk kell a bankjuknál. Erre a határidő október 31-e.

Maradtak még nyitott kérdések Varga Mihály bejelentése után is. Például nem világos, hogy a jövedelemcsökkenésnél milyen mértéket vesznek figyelembe, ahogy azt sem tudni még, hogy pontosan ki számít “gyerekesnek”.

A hitelmoratórium meghosszabbításának kérdésében komoly vita alakult ki a kormány, illetve a Bankszövetség és a Magyar Nemzeti Bank között.

A Bankszövetség már az első hosszabbításnál is rászorultsági kritériumokat szabott volna, de ennek fontosságát emelte ki többször az MNB is.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.