CímlapsztorikEgészségünkTudomány

Vége a rák korának: az immunrendszer kisöpri a rákot a szervezetből – állítják a tudósok

Egy új, áttörést hozó kutatásban olyan immunsejteket – T-sejteket – sikerült létrehozni, amelyek laboratóriumi körülmények között felismerték és hatékonyan pusztították el a legtöbb féle daganatsejtet.

A kutatás vezetői eredményeik alapján úgy nyilatkoztak, hogy felfedezésük nyomán felmerül az egységes rákkezelés lehetősége, amivel elméletileg bárkinél és bármilyen daganatot meg lehetne gyógyítani.

Az immunrendszer működésének felerősítése a daganatok ellen folytatott hatékonyabb küzdelem érdekében egyáltalán nem új az orvostudományban:

Hirdetés

Legutóbb 2018 májusában olvashattunk egy nagy visszhangot kiváltó kutatásról, amelyet akkor még csak egereken próbáltak ki, de amely elvben bármilyen daganattípus kezelésére alkalmas lehet.

A Ronald Levy és munkatársai által nagyjából éppen két éve publikált tanulmány egy olyan immunterápiás eljárást ismertet, amelynek során kétféle, az immunrendszert serkentő anyagot fecskendeztek közvetlenül az állatok daganataiba.

Ezekkel sikerült újra aktivizálni a daganatsejtek közé bejutott, ám ott támadásképtelenné vált immunsejteket.

A kezelés következtében kialakuló immunválasz nemcsak a megcélzott daganatot pusztította el, de a szervezet más pontjain található azonos típusú daganatokat is, emellett megakadályozta vagy lefékezte az ugyanilyen típusú daganatok későbbi kialakulását.

A klinikai vizsgálatok eddigi eredményeiről egyelőre nincs hír, 2020 januárjában megjelent viszont egy másik tanulmány, amelynek szerzői szintén azt állítják:

Eredményeik nyomán felmerül az egységes rákkezelés lehetősége, méghozzá egy olyan T-sejt típusnak köszönhetően, ami elméletileg bármilyen tumor ellen bevethető lenne.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.