CímlapsztorikTudomány

Vége a reménynek: 2024-ig biztos jelen lesz az életünkben a COVID

F-sza… Ennek sose lesz vége, de tényleg…!

A Pfizer pénteken azt vetítette előre, hogy a COVID-19 világjárvány csak 2024-ben lesz vége, és közölte azt is, hogy a 2-4 éveseknek szánt oltóanyagának alacsonyabb dózisú változata a vártnál gyengébb immunválaszt váltott ki, ami késleltetheti az engedélyezést

– írja a Reuters

Hirdetés

Mikael Dolsten, a Pfizer tudományos igazgatója a befektetőknek tartott prezentációjában elmondta, hogy a vállalat várakozásai szerint egyes régiókban a következő egy-két évben továbbra is pandémiaszintű COVID-19-es megbetegedések fordulnak elő.

Más országok ugyanezen időszak alatt „endémiás” állapotba kerülnek, alacsony, kezelhető esetszámmal.

A vállalat előrejelzése szerint 2024-re a betegség világszerte endémiás lesz.

„Az, hogy ez mikor és pontosan hogyan történik meg, a betegség alakulásától, a társadalom által a vakcinák és a kezelések hatékony alkalmazásától, valamint az oltási arányok méltányos elosztásától függ majd azokon a helyeken, ahol az oltási arány alacsony”

– mondta Dolsten.

„Az új változatok megjelenése szintén hatással lehet arra, hogy a világjárvány hogyan folytatódik”
– folytatta.

A Pfizer a COVID-19 vakcinát a német BioNTech-el közösen fejlesztette ki, és jelenleg 31 milliárd dolláros bevételre számít jövőre. Jövőre 4 milliárd oltást tervez gyártani.

A gyógyszergyártónak van egy kísérleti vírusellenes tablettája is, a Paxlovid, amely egy klinikai vizsgálat során közel 90%-kal csökkentette a kórházi felvételeket és a halálozást a magas kockázatú egyéneknél.

A Refinitiv IBES adatai szerint három elemző 15 és 25 milliárd dollár közötti forgalmat becsül rá jövőre.

Hirdetés

A Pfizer előrejelzése az omikron változat múlt havi megjelenése után született, amely a vírus eredeti változatához képest több mint 50 mutációt tartalmaz.

Ez csökkentette a két adag vakcina hatékonyságát a fertőzés ellen, és felerősítette a gyors terjedéstől való félelmet világszerte.

Az omikron-változat megjelenése előtt Anthony Fauci, az Egyesült Államok vezető járványügyi orvosa azt jósolta, hogy a világjárvány 2022-ben véget ér az Egyesült Államokban.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kövesd partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.