CímlapsztorikTech-Kütyük

Vége az üveg korának: áttetsző falemez lesz a jövő építőanyaga

Valóságos forradalmat hozhat a teljes építőiparban, óriási előnyei és nagyon durva tulajdonságai vannak!

A Marylandi Egyetem kutatói átlátszó anyagokká alakították a fát, ezáltal a rostjai sokkal erősebbek és masszívabbak lettek, mint a közönséges üvegé.

A fa két alapvető komponensből tevődik össze: cellulózból, ami apró rostokból áll, valamint ligninből, ami ezeket a rostokat összetartja és megerősíti.

Hirdetés

Elég csak kettészakítani egy papír törlőkendőt, és láthatjuk, ahogyan a szálacskák lelógnak a széleiről – máris megfigyelhetjük a faanyag szerkezetét.

Mivel a lignin valójában ragasztó állagú anyag, ezért többször is megpróbálták eltávolítani tudósok a fából annak érdekében, hogy áttetszővé váljon, azonban ehhez veszélyes kémiai vegyületeket kellett magas hőmérsékletekre hevíteni…

Nem beszélve arról, hogy rendkívül költségesnek bizonyult az eljárás.

Az új módszer ezzel szemben sokkal egyszerűbb és olcsóbb, a szükséges folyamatokat lényegében saját udvarunkban is elvégezhetjük –

adta hírül a CBC portál.

Első lépésben a tudósok nagyjából egy milliméter vastag és egy méter hosszú léceket kezeltek egy hidrogén-peroxidba mártott ecsettel, majd a napon hagyták őket körülbelül egy órán keresztül.

Ez idő alatt UV-fény hatására a peroxid kifehérítette a barna kromofórokat, a lignint pedig sértetlenül hagyta, így a fa fehérré változott.

Mindezek után epoxigyantával töltötték fel a fában lévő pórusokat, amelyek száradás után teljesen áttetszővé varázsolták a léceket.

Ennek az anyagnak köszönhetően a beáramló látható fénysugarak 90 százaléka képes áthatolni a fán, nem mellesleg a rugalmasságát is erősíti.

Hirdetés

Mivel az átlátszó fa könnyebb az üvegnél, kevésbé törékeny, valamint több hőt képes visszatartani, így potenciális ablaküvegként is megállná a helyét alternatívaként olyan helyeken, ahol az energiaspórolás fontos szempont.

A balsafától kezdve a tölgyig rengeteg fafélét áttetszővé lehet változtatni.

Így kellő vastagság mellett akár építőanyagként is alkalmazhatják őket a közeljövőben.

Ez pedig a szakértők szerint is igazi építőipari bummot hozhat majd magával.

Arról nem beszélve, hogy még zöldebbé lehetne tenni velük a jövő házait.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.