Veszélyben a magyarok: a WHO kimondta, rákkeltő ételeket fogyasztunk, kongatják a vészharangot, ezért lehet ennyi rákbeteg!?
Erről minden magyarnak tudnia kell! Juttassuk el minél több emberhez!
A WHO jelentése szerint a feldolgozott hústermékek és “valószínűleg” a vörös húsok ugyanolyan mértékben rákkeltő hatásúak, mint az alkohol, az azbeszt, az arzén és a cigaretta.
A magyarok sok feldolgozott húst esznek.
Ez pedig különösen rossz hír mert így a nemzetünk fokozottan van kitéve ennek az egész kockázatnak.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutató intézetének (IARC) aktuális jelentése szerint a feldolgozott hústermékek, mint például a bacon, a kolbász és a sonka, a virsli, a szalonna, a húskonzervek a vezető rákkeltő termékek a cigaretta és az alkohol mellett.
A felmérések azt mutatják, hogy napi 50 gramm feldolgozott hús elfogyasztása 18 százalékkal növeli meg a bélrákok ( vastag- és végbélrák) kialakulásának a valószínűségét.
Az IARC több mint nyolcszáz tanulmány alapján sorolta a feldolgozott hústermékeket az emberre nézve rákkeltő hatású anyagok kategóriájába.
Azt ugyanakkor elismerte, hogy “még nem igazán tudni”, hogyan növelik a húsipari termékek a rák kockázatát, jóllehet a feldolgozás során kialakuló vegyi összetevőket gyanítják a rákkeltő hatások forrásaként
– ilyen lehet a nitrites pácsó, a füstaroma, a különféle adalékanyagok.
“A feldolgozott hús fogyasztása okozta végbélrák kialakulásának kockázata továbbra is gyenge, de a kockázat nő az elfogyasztott hús mennyiségével”
– hívta fel a figyelmet Kurt Straif, az IARC kutatóorvosa.
A vörös hús fogyasztását “valószínűleg rákkeltőnek” sorolta be az ügynökség “korlátozott jelzések” alapján.
Fontos, hogy az eredmények nem kielégítően biztosak.
A témában született tudományos munkák összesítése alapján a vörös hús esetén 100 gramm rendszeres fogyasztása 17 százalékkal növeli a veszélyt.
Végveszélyben a magyarok, már törvényszerűen terjed a bélrák
A magyarok viszonylag sok feldolgozott húst esznek, bár a fogyasztás hosszú távon csökkenő tendenciát mutat a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb (2013-as) adatai szerint egy “statisztikai átlagmagyar” a most veszélyesnek minősített termékek közül sertéshúst eszik legtöbbet, évente 14,7 kilót, ami napi 40 grammnak felel meg.
Ehhez jön azonban a húskonzervek és egyéb húsipari termékek (például virslik, felvágottak, húskészítmények) napi 38 grammja, valamint a kolbászból, szalámiból, sonkából naponta elfogyasztott 14,5 gramm.
A marhahús fogyasztása elenyésző, évente fejenként 0,6 kiló, ami napi 1,6 grammot jelent.
Az utóbbi években ezért nem csak itthon de szinte világszerte megfigyelhető jelenség, hogy az emberek egyre fiatalabban lesznek rákosak és egyre többen.
Egyes jelentések szerint 2030-ra már minden hatodik embert érinteni fog valamilyen módon a betegség, ami brutális előrejelzés.