Tudomány

Vészhelyzet: a következő variáns veszélyesebb lesz mint az omikron – tudósok kongatják a vészharangot

Hamarosan újra visszatérhetnek a járványügyi korlátozások? A kutatók hat hónapon át vizsgálták azokat a mintákat, melyeket egy immunszupprimált személytől vettek, s megállapították, hogy a vírus patogénebbé fejlődött.

Jön a jóval veszélyesebb covid-vírustörzs

Egy friss tanulmányban arra figyelmeztettek a kutatók, hogy a koronavírus következő törzse jóval veszélyesebb lehet, mint a jelenleg domináns omikron:

A kutatók hat hónapon át vizsgálták azokat a mintákat, melyeket egy immunszupprimált személytől vettek, s megállapították, hogy a vírus patogénebbé fejlődött.

Hirdetés

Mindez arra utal, hogy az új változat sokkal súlyosabb lefolyású betegséget okozhat, mint a jelenlegi törzs.

A dél-afrikai székhelyű Africa Health Research Institute által végzett, az Independent által is szemlézett tanulmány szerint a kórokozó tovább mutálódhat és egy újabb, súlyos megbetegedést okozhat, rosszabb esetben pedig akár halált.

Frertőzőképesebbé vált

Dr. Alex Sigal, a durbani Africa Health Research Institute munkatársa, a tanulmány vezetője rámutatott, noha ez csak egy embertől származó minta, nem szabad alábecsülni a koronavírust.

Ennek ellenére a tény az tény:

A vírus valóban fertőzőképesebbé vált és így súlyosabb lefolyást tud okozni.

A nagy kérdés, hogy ez a változat képes-e tovább terjedni, terjedt-e már, vagy csak ebben az egyetlen mintában találták meg és szerencsénk volt.

Ez utóbbira sajnos kicsi az esély.

Egyetlen konkrét embertől eredhet a mindenki megtizedelő változat?

A szakértő fogalmazott, ez még nem egy konkrét változat, hiszen csak egy ember mintáit vizsgálták, és talán soha nem is fog megjelenni, e tanulmány célja pedig csak az, hogy rámutassanak, milyen súlyos betegséget okozhat egy jövőbeli variáns.

Ez az elemzés arra mutat rá, hogy a koronavírus evolúciója hosszabb távon nem mutat enyhülést, vagyis a jövőben csak súlyosabb lefolyású betegségre érdemes készülnünk.

Hirdetés

Ez az időszak amit jelenleg a világ tapasztal valójában tehát csak átmeneti.

Ahogyan a járványmentes időszak is.

Vagyis hamarosan újra visszavezethetik majd a járványügyi intézkedéseket, amint újra megjelenik egy veszélyes mutáció, mely súlyos esetben meg is tizedelheti az emberiséget.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.