Tudomány

Világszenzáció: valóra vált a Jurassic Park, 38 ezer éves mamutsejteket keltettek életre!

Videót is közzétettek a sejtek feltámasztásának mikroszkopikus folyamatáról.

Ez mérföldkő lehet az emberiség történetében.

A mammutsejtek átmentek az úgynevezett „orsó-összeállítás” folyamaton, amely biztosítja, hogy a kromoszómák helyesen kapcsolódjanak az orsószerkezetekhez.

Hirdetés

Kazuo Yamagata, a japán Kindai Egyetem biológusa által vezetett csoport kinyerte a sejteket „Yuka”, egy fiatal nőstény nőstény maradványaiból, amelyeket 2010-ben fedeztek fel Oroszországban, a Dmitrij Laptev-szoros partvidékén.

Yukát örökfagyba zárta a megfagyott talajréteg, amely gyakran sértetlenül képes megőrizni az elhalt állatok bőrét, szőrét, agyát és egyéb lágyabb szöveteit.

Mivel Yuka különösen nagyszerű állapotban van, Yamagata csapata 88 sejt-struktúrát tudott kivonni az izomszöveteiből.

A mammutsejteket beültették az egér petesejtjébe, amelyek részt vesznek az embrionális fejlődésben. A kutatók elefántsejteket is beültettek az egér petesejtjeibe, hogy kontrollmintát kapjanak.

Miután a sejtmagokat inkubálták, úgy tűnt, hogy újra felébrednek – de csak kicsit.

A sejtek nem osztódtak, hanem elvégeztek néhány lépést, amely megelőzi a sejtosztódást.

Például a mammutsejtek átmentek az úgynevezett „orsó-összeállítás” folyamaton, amely biztosítja, hogy a kromoszómák helyesen kapcsolódjanak az orsószerkezetekhez.

Az a tény, hogy Yuka sejtjei képesek voltak részleges akcióba lendülni, izgalmas és kihívást jelentő fejlődés a kihalt állatok klónozásában érdekelt tudósok számára.

Ez ugyanis egyértelműen mutatja:

Hirdetés

Valósággá válhat akár 5-10 éven belül a valódi életben is a Jurassic Park.

Vagyis a sejtek reaktiválása a technológia segítségével közel sem lehetetlen, és egyre jobb eljárások lesznek erre a közeljövőben.

Végső soron még a mi életünkben megtörténhet, hogy élő mamutokat, kardfogú tigriseket bemutató őslénypark létesülhet valahol a világban.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.