CímlapsztorikEgészségünkTudomány

WHO: ez lehet a következő világjárvány, megvan honnan indulhat el


Itt a rettegett arbovírus… Aggasztó bejelentést tettek. Készülhetünk a covid utáni újabb nagy, sokkal halálosabb járványra?

Arbovírus, vagyis egy rovarról emberre átterjedő kórokozó okozhatja a következő világjárványt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint

– írja a Daily Mail.

Hirdetés

A legnagyobb eséllyel az egyaránt ízeltlábúak, leginkább szúnyogok és kullancsok által terjesztett Zika-vírus, sárgaláz, a Chikungunya-láz és a dengue-láz okozhat világméretű járványt.

Ennek oka elsősorban az, hogy olyan trópusi, szubtrópusi területeken fertőznek, ahol csaknem négymilliárd ember él napjainkban.

A szakemberek folyamatosan olyan megelőző stratégiákon dolgoznak, melyek kizárnák, hogy a Covid-19-hez hasonló kitörés megismétlődhessen.

Ennek érdekében jött létre a WHO szárnyai alatt a Global Arbovirus Initiative (Globális Arbovírus Kezdeményezés), melynek célja a rovarok által terjesztett betegségek kockázatelemzése és nyomon követése.

2016 óta több mint 89 országból jelentettek Zika-vírus kitörést, miközben a sárgaláz kockázata „a 2000-es évek eleje óta növekszik”.

A vérzéses lázat és halált okozó dengue-láz evente 390 millió embert fertőz meg abban a 130 országban, ahol egyelőre még csak endémiaként terjed.

A súlyos ízületi gyulladást és ízületi károsodást okozó kevésbé ismert Chikungunya-láz 115 országban van jelen.

A WHO hangsúlyozza, hogy a sárgalázzal szemben már létezik védőoltás, a többi esetben azonban a legjobb megoldás, ha mindent megteszünk a szúnyogcsípés elkerülése érdekében.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kövesd partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.