CímlapsztorikTudomány

WHO: ezek a vírusok okozhatják a következő világjárványt

A covid nem volt még elég… Most még ez az aggasztó lista is… Gyakorlatilag az itt említett kórokozók bármelyik pillanatban újabb világjárványt indíthatnak el…

Mintegy 250 vírus köztudottan “zoonózisos”, vagyis már átterjedt állatokról emberekre, és becslések szerint több mint 500 ezer vírus képes ugyanígy továbbterjedni

– írták a kutatók a SpillOver alkalmazásról szóló, április 5-én, hétfőn publikált cikkben, a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban.

Hirdetés

Az új koronavírus, a SARS-CoV-2 a legújabb kórokozó, amely “átterjed” az állatokról az emberekre, de az állatokban leselkedő más vírusok százezrei is hasonló veszélyt jelenthetnek.

“A SARS-CoV-2 csak egy példa sok ezer olyan vírusra, amelyek odakint átterjedhetnek állatokról emberekre” – mondta Zoë Grange, aki a SpillOver fejlesztését vezette kutatóként a A Kaliforniai Egyetem, Davis (UC Davis) közleménye szerint.

“Nemcsak azonosítanunk kell, hanem prioritásként kell kezelnünk azokat a vírusos fenyegetéseket, amelyek a legnagyobb átterjedési kockázattal járnak, mielőtt újabb pusztító járvány következne be”

– fogalmazott Grange.

A lista első 12 vírusa ismert zoonózis-kórokozó volt: a Lassa vírus az első, a SARS-CoV-2 a második, az Ebola vírus a harmadik.

A Lassa-vírus fő állati hordozói a patkányok, az Ebola-vírus fő gazdaszervezetei pedig denevérek.

A SARS-CoV-2 fő állati hordozója nem ismert, de kiderült, hogy a vírus megfertőz minket, az oroszlánokat és a tigriseket is.

Az egésznek a célja egy olyan globális diskurzus elindítása, amely lehetővé teszi számunkra, hogy messze túllépjünk azon, hogy miként gondolkodtunk a vírusok rangsorolásáról a múltban, és lehetővé teszi a valós idejű tudományos együttműködést az új fenyegetések korai felismerésére

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.