CímlapsztorikÉrdekes világ

WHO: rákkeltő lehet a kóla: Hamarosan betilthatják az EU-ban?

A rákkeltő anyagok listájára került az aloe vera is!

Rákkeltő mesterséges édesítőszerek

A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO), valamint az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó közös szakértői bizottsága (JECFA) közzétette legfrissebb listáját a lehetséges rákkeltő anyagokról.

A korábban már megjelent előrejelzésnek megfelelően,

Hirdetés

az aszpartám is felkerült erre a listára, az IARC az aszpartámot az emberre nézve lehetséges rákkeltőnek minősítette.

A lehetséges szó fontos, ugyanakkor az is nagyon súlyos, hogy egyáltalán rákerült a listára, ez ugyanis egy elég erős hivatkozás, szakmai berkekben kijelenthető, hogy “több mint gyanú”.

Az aszpartám rengeteg élelmiszerben és népszerű üdítőmárkában van jelen.

Többek között a Pepsiben vagy a Coca Colában.

Rákkeltő lehet a kóla

A két testület vizsgálatának eredménye pedig az lett, hogy az aszpartám felkerült a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség listájára, mint az emberre nézve lehetséges rákkeltő anyag, az IARC

az aszpartámot a 2B csoportba sorolta be.

A 2B csoportba azok az anyagok tartoznak, amelyek esetén az emberre gyakorolt rákkeltő hatás vonatkozásában „korlátozott bizonyíték” áll rendelkezésre.

Vagyis az aszpartámot tartalmazó élelmiszerek potenciálisan valóban rákkeltőek lehetnek, így többek között a cukormentes rágógumik vagy a kólák is.

Hazánkban a cukormentes szénsavas kólák jelentős hányada aszpartámmal édesítve kerül a boltok polcaira, de nem kivétel nélkül.

Hirdetés

A hazai gyártású XIXO termékcsalád valamennyi itala aszpartámmentes, és 2013-as piacra kerülése óta sosem használtak benne aszpartámot.

Óriási port kavart

Több kutató szerint az aszpartám és a rák közötti kapcsolatra vonatkozó bizonyítékok gyenge lábakon állnak.

Az élelmiszer- és italgyártók szerint az Egészségügyi Világszervezet állásfoglalásai azt mutatják, hogy az aszpartám biztonságos, és jó választás azoknak, akik csökkenteni szeretnék a cukorbevitelt.

Ugyanakkor független kutatások kimutatták azt is, hogy a cukormentes termékek egyáltalán nem segítenek a fogyásban, mi több, számos esetben ellentmondásos módon még híztak is tőle az érintettek.

Mindemellett a magas arányú cukorbetegséghez is hozzájárult megdöbbentő módon.

Izraeli kutatók felfedezték, hogy a különböző édesítőszerek erőteljesen megváltoztatják a bélflórát.

Ezek a változások túlsúlyhoz és zavart glükózanyagcseréhez vezethetnek.

Ezzel nő a cukorbetegség kockázata.

Eddig a táplálkozási szakértők az édesítőszereket gyakran az egészségre ártalmatlannak tartották, különösen azért, mert ezek az emésztőrendszerből egyáltalán nem kerülnek be a szervezetbe.

A beleken keresztül vezető úton azonban kontaktusba kerülnek az ottani baktériumokkal, és az egészséget veszélyeztető károkat okoznak.

Az aloe vera is a listán van

A másik rákkeltőnek mondott anyag pedig a szintén közkedvelt aloe vera, a sebgyógyító növény kivonata.

Patkányokon végzett vizsgálatokból ugyanis kiderült, az aloe verás ivóvíz növeli a vastagbélrák kialakulásának esélyét, mert a növény bizonyos vegyi anyagai károsíthatják a DNS-t.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!