Tech-Kütyük

​Ilyen lesz jövőbeli lakómodul a Marson: az első emberes Mars missziónál már felhasználhatják?

Ez már egy új korszak kezdete?

A NASA szerint remek tervek, és felhasználhatók lehetnek a közeljövőben.

Első marsi telepesek otthona

Már megtekinthető a Greenwichi Királyi Obszervatóriumban az a “minta lakás”, melyet kifejezetten arra terveztek, hogy az első marsi telepeseknek nyújtson majd menedéket a vörös bolygó viszontagságai elől.

Hirdetés

A komplexum Stephen Petranek kutatásai alapján készült és a fő funkciója, hogy tartós ottlakást biztosítson a Mars első lakóinak, azaz, hogy hathatós védelmet nyújtson majd nekik a barátságtalan időjárás és a légkör ellen.

Az épületet a tervek szerint, a bolygó felszínébe ágyazzák majd, anyagai nagy része az űrhajó újrahasznosított anyagaiból épül, bejárata pedig, biztos, ami biztos, egy dupla levegős ajtó lesz.

A belsejében az edzőgépek mellett, élő növények is szép számmal lesznek, biztosítandó a levegő frissességét, de még tányérok és evőeszközök is fogják szolgálni az ottani “kényelmet” a kitelepülőknek.

Hamarosan ember léphet a Marsra

Az efféle kutatásokat nem titkolt célja az, hogy az emberiség egykoron majd tartósan is megtelepedhessen a Marson, idővel kolonizálva azt, új teret nyerve ezzel magának.

Bár kétségtelen, hogy óriási jelentőségű lehet a tudat, hogy valaki először léphet egy idegen bolygóra, kvázi interplanetáris lénnyé válva egyúttal, azért nem mindenki irigyli a leendő Mars-utazókat.

Óriási kockázatok, rákos űrhajósok

Óriási kockázatokat vállalnak magukra azzal, hogy elindulnak majd a jövőben.

Jelenleg rengeteg olyan probléma van, aminek a megoldásán a NASA még csak dolgozik.

Egyelőre semmi megoldásunk nincs az űrutazások során az asztronautákat érő ionizáló sugárzás elleni védelemre – pedig nagyon valószínű, hogy hosszabb táv megtétele során komolyan sérülnének a szerveink, így egy Mars-utazás során sok űrhajós rákos beteggé válhatna.

Bár egereken már teszteltek technológiai megoldásokat, ezek nem mindegyike volt sikeres.

Hirdetés

És akkor ott van még a Marsra való eljutás időtartama, az oxigén ellátás hosszú távú biztosítása, a szemét és az elhasznált anyagok újrahasznosítsa…stb.

Nagy fába vágta az emberiség fejszéjét azzal, hogy kitűzte a célt szomszédságunkban.

De a fajunkat éppen az tette naggyá, hogy folyamatosan megpróbáltunk kilépni a saját árnyékunkból a kockázat és a veszély ellenére, éppen úgy, mint a repülőgép feltalálásakor, vagy a Holdra szálláskor.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!