Érdekes világMisztikumMúltidéző

10 dolog, amit a sumeroknak köszönhet az emberiség: a rejtélyes civilizáció volt a fajunk bölcsője

A sumerok voltak a Föld valaha létezett legtitokzatosabb civilizációja.

Rengeteg dologban elsők voltak, tulajdonképpen úgy tekintenek rájuk a mai történészek, mint az emebriség böcsője.

Az írás tőlük ered, akárcsak a matematika, valamint a földművelés, vagy a fazekasság. Kozmológiai, azaz csillagászati tudásuk is elképesztően magas szinten volt, emiatt sokan úgy tartják, hogy az égből érkezett civilizációkkal is kapcsolatban lehettek.

Hirdetés

De mit is köszönhet nekik az emberiség?

Ezeket soroljuk most fel nektek, nagyon érdekes történelmi tények a sumer civilizáció fejlettségéről.

Az első írás

Történészek szerint valószínű – bár nem teljesen bizonyított –, hogy a sumer ékírás a világ első valódi írásrendszere. Annyi bizonyos, hogy a mezopotámiaiak már a Kr. e. 2800-as években írott formában kommunikáltak egymással, méghozzá nedves agyagtáblákba vésett szimbólumok segítségével.

Az írás kezdetben a javak (haszonállatok, rabszolgák, termények) elszámolására szolgált. Idővel a különböző dolgokat jelölő piktogramokból hangok és szavak kifejezésére szolgáló absztrakt jelek alakultak ki. A sumerek által kifejlesztett írásrendszert kétezer éven keresztül használták szerte a Közel-Keleten.

Fazekasság

Más kultúrák is ismerték már az agyag megmunkálásának titkait, azonban a sumerek fejlesztették azt tökélyre. Ők találták fel a forgatókorongot, melynek segítségével képesek voltak a nedves agyagból könnyen és gyorsan edényeket formázni, lehetővé téve a tömeges előállítást. Ez igencsak megkönnyítette a dolgok tárolását és szállítását.

Szekér

Habár a kerék nem sumer találmány, az állatok által hajtott kocsi ötlete Mezopotámiából származik. Régészeti leletek bizonyítják, hogy a folyóköz népe már Kr. e. 3000 környékén kétkerekű szekeret használt, melyet egyszerre több hátas jószág húzott maga után.

Ezeket a kocsikat azonban nem utazásra, hanem főként ünnepségek és katonai akciók során használták, a talaj ugyanis túlságosan durva volt ahhoz, hogy biztonságosan közlekedhessenek rajtuk a népek.

Az első fejlett csatornarendszerek

A sumerek voltak a világ első csatornaépítői – rájöttek, miként vezethetik el a Tigris és az Eufrátesz vizét, hogy azzal öntözhessék termőföldjeiket. Bonyolult öntözőcsatornákat építettek ki, nád, farönkök és sár felhasználásával pedig gátakat emeltek, melyekkel tetszőlegesen szabályozhatták a víz áramlását.

Eke

A mezőgazdasági termelést is forradalmasította a sumer civilizáció. Ők találták ki ugyanis az ekét, melyhez még használati utasítást is gyártottak a földművelők számára. Sőt, külön imában fohászkodtak a mezei rágcsálók istennőjéhez, nehogy a kártevők megdézsmálják a termést.

Hirdetés

Textilipar

A sumerek a ruhagyártásban is élen jártak. Habár korábban más ókori kultúrák is szőttek már gyapjúból ruhaszövetet, a mezopotámiaiak kezdtek el ipari méretekben foglalkozni a szövéssel.

A templomok belsejében hatalmas szövőgyárakat rendeztek be, melyekben több nemzetség is összefogott, hogy közösen, minél több emberrel dolgozhassanak. Ez a munkamódszer a modern gyáripar elődjének tekinthető.

Téglagyártás

Mivel mind köveknek, mind faanyagnak híjával voltak, a sumereknek új építőanyagot kellett találniuk házaikhoz. Ekkor jött a képbe a mindentudó agyag, melyet téglaformára gyúrtak és a napon szárítottak meg (később az égetés is divatba jött).

Mások már használtak korábban agyagot házépítéshez, a téglákból összerakott épületek ötlete azonban a sumerek fejéből pattant ki. Habár ezek a házak kevésbé voltak szilárdak, mint a kőépületek, jóval többet lehetett belőlük építeni, ami segítette a nagyobb városok kialakulását.

Matematika

Nem csak az írásban, a számolásban is élen jártak Mezopotámia lakói. Korábban léteztek már primitív módszerek – például csontokba vésett vonalak –, melyeket számolásra használtak más népek, a sumerek azonban létrehozták a világ legelső számrendszerét, mely a hatvanas egységet vette alapul.

Modern kohászat

A sumer volt az egyik első nép, amely réz megmunkálásával állított elő különböző használati tárgyakat, például lándzsafejeket, vésőket és késeket.

De nemcsak mindennapi eszközöket gyártottak rézből, hanem művészi alkotások is születtek már a korszakban, például különböző mitikus állatfigurák.

A kohászok nádtüzelésű kemencét használtak, és kézzel vagy lábbal irányított fújtatók segítségével befolyásolták a hőmérsékletet.

Geográfia

Vannak olyan történelmi bizonyítékok, hogy elképesztően fejlett geográfiai ismerettel rendelkeztek, azaz igen pontos térképeket tudtak készíteni.

Sokak szerint ez is egyfajta ősi, magasabb szintű tudást feltételez.

Nem véletlen, hogy a paleoasztronautika hívei szerint a térképek készítéséhez magasan fejlett technológiára volt szükség.

A fentiekből mindenki számára kitűnhet, hogy a sumerok mérföldkőnek számítottak az emberi civilizációk kialakulásában, és abban, hogy ma ott tart az emberi faj, ahol tart.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!