CímlapsztorikTech-KütyükTudomány

10 évesen elvesztette apját, most időgépet épít a tudós, hogy “mindent visszacsináljon”

Egy amerikai fizikus rájött, hogyan utazhatunk vissza az időben, már építi a szerkezetet ami mindent megváltoztathat.

Az egész életét erre áldozta, akár még sikerrel is járhat

10 évesen veszítette el édesapját Ronald Mallett, akit HG Wells regényei és Einstein tudományos munkái inspiráltak arra, hogy elméleti fizikus legyen, és egész életét rááldozza arra, hogy időgépet építsen.ű

Hirdetés

A tudós úgy véli, most végre egy rendkívüli áttörést ért el az időutazáshoz vezető úton.

50 évnyi munka után úgy látja, hogy forgó lézerhurok segítségével meghajlítható az idő, így pedig lehetséges lehet az időutazás.

A tudomány szerint lehetetlen, de az ő megoldása megkerül minden akadályt

Bár a tudomány jelen állása szerint nem lehetséges visszafelé utazni az időben, hiszen előbb van a kiváltó ok, utána az esemény, vannak olyan elméletek, mint az általános relativitáselmélet vagy a féreglyukak, melyek alapján azt gondolják, talán mégsem annyira elvetemült ötlet egy időgép megépítése.

Ám ezek technológiai feltételeivel jelenleg nem rendelkezünk.

Mallett szerint létezik egy kiskapu:

Úgy véli, hogy egy mesterségesen létrehozott fekete lyuk generálhat olyan gravitációs mezőt, ami időhurkot hoz létre, és így akár a múltba is visszamehetnénk.

Mallett 2019-ben épített is egy prototípust, ami folyamatosan forgó fénysugarat állít elő.

Elképzelése nem túl bonyolult: „a fény gravitációt hozhat létre… és ha a gravitáció befolyásolhatja az időt, akkor maga a fény is befolyásolhatja az időt”

– véli az asztrofizikus.

Hirdetés

Már a Guardian is foglalkozik vele, minden megváltoztathat

Kritikusai szerint, ha lehetséges is lenne megépíteni az időgépet, akkorának kellene lennie, mint az ismert univerzum, így aztán kivitelezhetetlen.

Mallett a kérdésre, hogy akkor mekkora is lenne az időgép azt válaszolta:

„Ezt még nem tudom. Az a helyzet, hogy először az kell bebizonyítani, hogy a teret – nem az időt – fény segítségével meg tudjuk hajlítani.”

Egy ilyen próbálkozás természetesen nem lenne olcsó, és nagyon valószínűtlen, hogy bármely kormány időutazásra fordítaná az erőforrásait:

Ez egyetlen milliárdos, aki “elég furcsa” egy ilyen projekt finanszírozásához, az pedig a Marssal és a Twitterrel van elfoglalva

– írja a The Guardian.

Azonban a tény, hogy a neves online portál is foglalkozott az esetével, jól jelzi, hogy nem a szokásos “időutazós sztorival”, vagy “őrült feltalálóval” van dolgunk, és hamarosan hallani fogunk még felőle.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!