Tech-Kütyük

20 ezer évre elegendő energiaforrásra adtak ki működési engedélyt, ez MINDENT megváltoztathat

Az egész világunk alapjaiban fog átalakulni…?

Egy újfajta energiaforrás olyan végtelennek és nagy erejűnek bizonyul, hogy ez lehet a jövő enegriaforrása.

Gyakorlatilag korlátlan, legalábbis 20 ezer évig egészen biztosan nem merül ki és kifogyhatatlanul ontja magából az energiát

Hirdetés

-állítják a tudósok.

Az egész világunkat meg fogja változtatni.

Az InfoStart a South China Morning Post jelentése nyomán számolt be arról, hogy Kína jóváhagyta első, tóriummal működő nukleáris reaktorának működési engedélyét.

Ez közlésük szerint képes 20 ezer évig energiával ellátni az országot. Amennyiben pedig ez igaz, úgy Kína energiahatalommá válhat.

A két megawattos, folyékony sóolvadékos tóriumreaktor (MSR) a Góbi sivatagban, a Kanszu tartománybeli Vuvej városában található, a működési engedély kiadása pedig egy hatalmas mérföldkő a fejlettebb nukleáris technológia felé vezető úton.

A Kínai Tudományos Akadémia Sanghaji Alkalmazott Fizikai Intézete által üzemeltetett sóolvadékos tóriumreaktor egy fejlett nukleáris technológia, mely olvasztott sókat alkalmaz folyékony üzemanyagként, s egyben hűtőközegként is.

Előnyei közé sorolható, hogy a hagyományos uránreaktorokkal szemben nagyobb biztonságot, kevesebb hulladékot, valamint jobb üzemanyag-hatékonyságot kínál.

Ráadásul a tórium az uránhoz képest jóval bőségesebb forrás, Kína számára pedig adott, hiszen az ország jelentős készletekkel rendelkezik.

Azt ugyan nem hozták nyilvánosságra, hogy pontosan mekkora a készlet, ám becslések szerint a szóban forgó mennyiség több mint 20 ezer évig (!) is képes lenne kielégíteni az ország teljes energiaszükségletét.

Hirdetés

Az olvadt só egyrészt hatékonyabb hőátadást tesz lehetővé üzemanyagként és hűtőközegként történő alkalmazásával.

Másrészt pedig kiküszöböli a nagy mennyiségű vízigényt is, ami kifejezetten előnyös az olyan területeken, mint például a Góbi sivatag.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!