CímlapsztorikÉrdekes világ

2020-ra kihalhat az összes fecske Magyarországon: szomorú valóság, de eltűnhet kedvenc madarunk!

Ha a folyamatok ugyanebben a mederben folytatódnak tovább, a szakemberek előrejelzései szerint jövőre már alig, vagy egyáltalán nem lesznek fecskepopulációk hazánkban.

Ez beláthatatlan biológiai katasztrófát indíthat el belföldön.

Kipusztulhat a hazai fecskeállomány

Lehet, hogy jövőre vagy legkésőbb az elkövetező években végleg le kell búcsúznunk a fecskeállománytól az egész országban.

Hirdetés

A legfontosabb állománycsökkentő tényező a nagyüzemi mezőgazdaság okozta élőhely-átalakítás, -pusztítás, és a növényvédő szerek.

A második helyen áll a klímaváltozás, és Magyarországon teljesen megdöbbentő módon a harmadik helyen belép a lakosság fecskék iránti toleranciájának csökkenése.

Egyre többen verik le a fészkeket, mérgezik őket, vagy lépnek fel más módon igen durván ellenük, holott ezek az ország leghasznosabb madarai sok tekintetben.

Beláthatatlan katasztrófával járhat

A fecskék hasznos állatok, és nem csak hazánk, hanem a természetes élővilág szempontjából.

Kevesen tudják, de egy átlag fecske minimum 1 kg rovart eszik meg évente, vagy ennél is többet.

Ha 1-2 millió fecske hiányzik Magyarországról, akkor 1-2 millió kg rovarral több marad hazánkban.

Ez pedig beláthatatlan következményekkel járhat, főleg most, hogy a globális felmelegedés miatt egyre több a veszélyes vírust terjesztő szúnyog és vérszívó.

Vannak, akik a szakértők szerint képesek csak azért leverni a fészkeiket, mert a madarak fiókái csicseregnek.

Egészen “elképesztő” sztorikat hallani.

Hirdetés

Halálos fertőzések, vírusok jöhetnek a nyomukban

Ha végleg eltűnnek a fecskék, eleinte még maradnak szűk populációk hazánkban, de ezek is néhány éven belül végleg megszűnnek.

Azzal senki sem számol, hogy a nyomukban csak a halálos betegségek és fertőzések fognak járni, ha nem vetnek be a rovarok ellen idegmérgeket, amik viszont a teljes élővilágot, a vizet, a növényeket, és közvetve minket is mérgeznek.

Ha pedig ezt nem akarjuk megkockáztatni, marad a vérszívók, kongói lázat és egyéb súlyos betegségeket terjesztő szúnyogok kontrollálatlan szaporodása.

Végső soron egy olyan krízist eredményezhet a fecskék hiánya, amivel nem akarhatunk szembesülni, ha van egy kis józan eszünk.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!