CímlapsztorikTudomány

Óriási a baj: már a Nílus is haldoklik… A Földünk leghosszabb folyója!

Bajban az élet atyja… A Nílus vízhozamában egyre több a zavar, és ezek a zavarok a Hérodotosz görög történetíró által a Nílus ajándékának nevezett Egyiptomban válságok és katasztrófák egész sorával fenyegetnek. mely az egész világra kiterjedhet.

Katasztrófa a Níluson

Egyiptom és a Közel-Kelet élete szorosan kötődik és függ a Nílustól, ami a jelek szerint súlyos károsodáson ment keresztül. Nem csak egyre szennyezettebb, de ismeretlen folyamatok is feltűntek, valamint nagymértékben csökkent a vízhozama is.

A folyamatok egyébként már az 1970-es évektől indultak meg, de csak az utóbbi 10 évben gyorsultak fel jelentős mértékben.

Hirdetés

A Nílus változásai nem írhatók le egyszerű jelenségekben – mint ahogy maga a klímaváltozás sem arról szól, hogy „melegebb lesz”, vagy „kevesebb lesz az eső”.

Egy sor jelenség egyre gyorsabb és egyre kiszámíthatatlanabb globális pingpongmeccsének nyitó szervájánál tartunk.

A Nílus forrásvidékén alapvetően a korábbi évtizedekben mértnél több csapadék esik, de igen rendszertelenül és egyenetlen megoszlásban.

Előrejelzések szerint egyre kevesebb lesz a 70-100 köbkilométeres vízhozamot hozó „normális” év, és egyre több lesz az aszály vagy a mindent elmosó árvíz.

Haldoklik a Földünk leghosszabb folyója

A meleggel együtt a sivatag is egyre jobban beeszi magát az egyes helyeken eleve csak 150 méter széles termékeny parti sávba.

Felmorzsolja a termőföldet, amit a hagyományos eszközökkel – például pálmalevél védőkerítésekkel vagy talajmegkötő fákkal – sem tudnak megállítani.

Egyiptom és a régió számára pedig a Nílus lassú haldoklása katasztrófával fog fenyegetni.

Mivel nagyban függ mindenki élete a folyótól, gyakorlatilag össze fog omlani a terület, mind mezőgazdaságilag mind pedig gazdaságilag.

Egy pokol homoksivatag lesz az egész, ez pedig tovább fog gyűrűzni, és az egész világra káros hatással lesz.

2015-re az ENSZ szerint egyértelműen ki fog robbanni a totális vízhiány, mely durva feszültségeket fog keltenia régió országai között.

Hirdetés

Az egész világot magával ránthatja

Emellett sokak szerint nem csak a háborúk esélye nő meg, hanem a radikális iszlamista csoportok is gomba módjára fognak kinőni a földből a káosz nyomán.

A kaotikus állapotokat kihasználva pedig a teljes destabilizáció nyomán alapvető gazdasági nehézségek lépnek fel a világgazdaság teljes egészében.

Ha a Nílusi kiszárad, arról már nem is kell említést tennünk, hogy milyen természeti katasztrófával járhat majd.

Komplett területek esnek ki a vízutánpótlás alól, emiatt pedig az elsivatagosodás még inkább felgyorsul, de a globális szintű éghajlat is megborulhat.

Összességében tehát ketyeg a Nílus órája, de nem szabad azt gondolnunk, hogy pusztulása nem lesz kihatással mindenkire a Földön…

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!