CímlapsztorikTudomány

2030-ra a férfiak is lehetnek anyák: azonos neműek lehetnek biológiai szülők

Már vizsgálják, hogyan lehetne azt humán klinikai eljárássá átültetni.

teljesen kifordulhat a világ önmagából?

Ki mit gondol?

Hirdetés

Egy meglehetősen forradalmi megoldással állhatnak elő a tudósok, ami mindent megváltoztathat gender témában is.

A tudományos előrelépés egyfelől ígéretes módszer lehet egyes súlyos meddőségi állapotok kezelésére, másrészt lehetőséget teremthet arra is, hogy az azonos nemű párok biológiai szülőkként vállaljanak közös gyermeket

– írja a The Guardian.

A Kacúhikó Hajasi, a Kjúsúi Egyetem tudósa vezetésével először hím egerek bőrsejtjeit újraprogramozták pluripotens őssejtekké, amelyek Y kromoszómáját aztán más őssejtek X kromoszómájával cserélték ki.

Így tehát két X kromoszómás őssejtek jöttek létre, amelyeket aztán egy, a nőstény egerek petefészkét imitáló organoidban tenyésztettek petesejtekké (oocitákká).

Végül a petesejteket megtermékenyítették normál hímivarsejtek segítségével, összesen mintegy hatszáz embriót létrehozva. Az embriókat beültették nőstény egerek méhébe, az így kialakult vemhességekből pedig született hét egészséges egérkölyök.

Azt már most tudni lehet, hogy az eljárás hatékonysága csekély, elmarad a hagyományos lombik propgramoktól, ugyanakkor mégis lehetséges és a mesterséges embriók közel 1%-ából jött létre utód, de az eljárást 2030-ig még tovább fejleszthetik.

A nőstény egerekből vett petesejtekkel ez az arány már 5% volt.

Korszakváltást jelentenek a mostani eredmények, melyek során két biológiai apa utódaként jöttek világra újszülött rágcsálók.

Hirdetés

A tudósok ígérete szerint a közeljövőben megpróbálják emberi sejteknél is megismételni a bravúrt, ezáltal kitaposva az ösvényt a módszer klinikai alkalmazása előtt.

Elsősorban a meddőségi zavarok kezelése lenne a fő cél, de a gender ideológia vitáit is újra kirobbanthatja többek között az azonos nemű szülők gyermekvállalási lehetőségei és jogai kapcsán.

„Szigorúan technológiai oldalról nézve ez akár már 10 éven belül lehetővé válhat”

– véli Hajasi, a kutatás fő vezetője.

Hozzátette azonban, hogy nem szabad elfelejteni, hogy ez nemcsak egy tudományos program, hanem egyben társadalmi kérdés is, ennél fogva több tényező is befolyásolja, hogy mikor válhat a klinikai ellátás részévé.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!