CímlapsztorikÉrdekes világTech-KütyükTudomány

3D nyomtatott hús: hamarosan az egész világgal ezt fogják etetni?

Alapvetően forradalmasíthatja a gasztronómiát és mindent.

A 3D nyomtatással “készülő” steak és egyéb húsok már Európa kapuit döngetik, hamarosan elárasztják a piacokat és éttermeket.

De vajon mennyire lesz jó ez nekünk, kell e félnünk tőle?

Hirdetés

A Reuters is beszámolt róla, hogy a 3D nyomtatásos eljárással készülő valódi, ehető mesterséges húsok meg fogjak jelenni Európa piacain.

Az egésztől azt várják, hogy egy óriási lépést tegyenek vele az emberiség de főlega húsipar ökológiai lábnyomának csökkentéséhez.

A 3Dnyomtatott hús ugyanis nem jár környzetszennyezéssel, nem kell egyetlen állatnak sem meghalnia azért, hogy mi finom falatokat ehessünk.

És állítólag aki már kóstolta, azt mondja, hogy egyáltalán nem lehet megkülönböztetni a valódi hústól.

A közelmúltban űrhajósok megkóstolhatták a fedélzeten nyomtatott steakmintákat, amely nem tehénből származott, hanem laboratóriumból.

Megalkottak egy rizsből, borsóból és tengeri hínárból készült fehérjeport, amely egy hússzerű pasztává tud átalakulni, így beilleszthetővé válik a 3D-s nyomtatókba.

Steakre vagy akár csirkemellre hasonlít.

Egy hagyományos, vega hamburger előállításához akár 5900 liter víz szükséges.

A laborban termesztett alternatívák ezt 236 literre csökkenthetik.

Hirdetés

Sajnos az ára mégis magasabb az előállítási költségek miatt, ennek csökkentése a következő kihívás a vállalatoknak.

És ami még megdöbbentőbb:

Mivel egészséges és természetes anyagokból áll, így egyáltalán nincsenek mellékhatása, vagy egyéb káros hatásai hosszabb távon sem a szervezetre nézve.

Még akkor sem, ha valaki rendszeresen fogyasztja majd ezeket.

A nyomtatott hús az egészségre is jótékony hatással van, mivel a túlzott húsfogyasztás növeli a koleszterinszintet.

A nyomtatás során a növényi fehérjén nanoszálakkal végzett művelet az állati fehérjével megegyező szerkezetet állít elő. A tápanyagtartalma teljesen azonos a hagyományos húséval.

A megnövekedett húsfogyasztási igényre már nincs elegendő erőforrás, emellett az állatok tartása rengeteg vizet, takarmányt és energiát igényel.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!