Tudomány

5 éven belül örökké élhetünk? 5 év és jön az öregedés elleni pirula

Egy szakértő szerint ez lehet a legnagyobb forradalom az orvostudományban az antibiotikum óta. Földcsuszamlás szerű bejelentések várhatók.

Mindössze öt éven belül a patikák polcain lehetnek azok a szerek, amik segíthetnek visszafordítani az emberi öregedés hatásait

– állítják a témával foglalkozó tudósok.

Hirdetés

Nemrég derült ki, hogy a ChatGPT-ért is felelős Open AI alapítója, Sam Altman múlt hónapban 180 millió dollárt fektetett be a Retro BioScience biotechnológiai startupba, aminek célja a fiatalság meghosszabbítása.

Ő a legújabb azoknak a szilícium-völgyi tudósoknak a sorában, akik vagyonuk egy jelentős részét az öregedés elleni kutatásba fektetik.

A hírek szerint az Amazon-alapító Jeff Bezos mintegy 3 milliárd dollárral szállt be az Altos Labs „élethosszabbító” startupba.

A PayPal társalapítója, Peter Thiel pedig a beszédes nevű Matuzsálem Alapítványt segíti, amelynek célja, hogy „a 90 legyen az új 50”.

Andrew Steele, a 2020-ban kiadott Kortalanul:

Az öregedés nélkül öregkor tudománya (Ageless: The new science of getting older without getting old) című könyv szerzője úgy gondolja, hogy akár már öt éven belül a gyógyszertárak polcain lehetnek az öregedést megelőző tabletták.

Ő arról beszél, hogy már meglévő gyógyszerek – például egyes cukorbetegség elleni pirulák – „a nagyon közeli jövőben” alapjai lehetnek az öregedésgátló szereknek.

„Úgy gondolom, hogy ez lesz a legnagyobb forradalom az orvostudományban az antibiotikumok felfedezése óta.

És a hozzáértő üzletemberek a forradalom élvonalába szeretnének kerülni”

Hirdetés

– fogalmaz a kutatásokról és azok finanszírozóiról Steele.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint naponta körülbelül 100 000 ember hal meg életkorral összefüggő betegségekben.

Steele szerint így kimondható, hogy „az öregedés minden idők legnagyobb humanitárius kihívása”.

Arról is beszél, hogy jelenleg körülbelül húsz-harminc cég dolgozik hasonló gyógyszerek kutatásán.

Abban minden, a témában kutató orvos egyetért, hogy a cél az egészséges, fiatalos évek meghosszabbítása, nem pedig a kései, betegségekkel terhelt időszak elnyújtása.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kövesd partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.