50 éve nem volt ilyen drágulás Magyarországon, az árstop után még rosszabb lesz
Megdöbbentő, nagyon aggasztó előrejelzés látott napvilágot.
Ha az árbefagyasztás májusban véget ér jelenlegi formájában, az étolaj és a hús 30 százalékkal, a liszt és a cukor 10-15 százalékkal kerülhet majd hirtelen többe.
Ötven éve nem volt a mostanihoz hasonló drágulás Magyarországon, de a következő hónapokban még rosszabb lesz a helyzet
– mondta Raskó György agrárközgazdász az RTL Reggeli című műsorában.
Magyarországon május elsejéig tart a februárban bevezetett élelmiszerár-stop, ha ezt a kormány eltörli, az étolaj és a hús legalább 30 százalékkal lesz hirtelen drágább.
De a liszt és a cukor esetében is legalább 10-15 százalékos áremelkedés várható.
Az agrárközgazdász szerint ha ezt hirtelen ráereszti a kormány a fogyasztókra, az belpolitikai válságot idézhet elő.
Úgy véli, ki fognak találni egy olyan megoldást, hogy ez ne egyszerre történjen meg.
A fogyasztóknak viszont:
fel kell készülni arra, hogy az alapvető élelmiszerek árszintje egész évben magas marad, sőt elképzelhető, hogy a következő években még tovább emelkedik.
A szakember szerint az alapvető élelmiszerekre kivetett ÁFA 5 százalékra csökkentésével lehetne mérsékelni az elszabadult árakat, a rászorulóknak pedig utalványt vezetne be.
Az alapvető élelmiszerek pár év alatt akár 50-100 százalékkal is drágulhatnak, ami társadalom nagy részének már elviselhetetlen szint.