CímlapsztorikEgészségünkTudomány

53 éves nőt tudtak 23 évesre visszafiatalítani: áttörés, 200 évig élhetünk

Néhány molekula harminc évvel fiatalítja meg az emberi bőrsejteket, ezt pedig egy kísérlet során tesztelték, döbbenetes eredményekkel. Jön az örök életű emberek kora?

Kijelenthető, hogy megvan az örök élet elixírje?

Ez valóban egy forradalmi eljárás, már-már világszenzáció!

Hirdetés

Eddig hasonló módszerrel őssejteket lehetett előállítani, most viszont a sejt megőrizte eredeti funkcionalitását, csak „visszatekerték benne a biológiai órát” – a sejt így nem csak összetételében, de a konkrét működésében is megfiatalodott.

A molekulákat Yamanaka-faktoroknak nevezték el, és a lényegük tehát, hogy visszafordítják a sejt fejlődését, és a bőrsejt visszaváltozik azzá a kiindulási őssejtté, amely még bármilyen sejttípussá képes differenciálódni. A hatás eléréséhez 50 napra van szükség.

A kutatáshoz három önkéntestől gyűjtöttek bőrmintát, akik átlagéletkora 50 év volt.

Ezt követően az említett molekuláknak nem 50, hanem mindössze 13 napig tették ki a mintákat – hogy így „részleges fiatalítást” érjenek el.

Ezután eltávolították a Yamanaka-faktorokat, és hagyták, hogy a sejtek növekedésnek induljanak.

A sejtek életkorát két módszerrel lehet megállapítani – ezek az epigenetikai óra (Horvath-óra), amely a DNS-ben található citozin metilációs változásából állapítja meg a kort, míg a másik módszer a sejt RNS készlete, vagyis a transzkriptom alapján végzi el a számítást.

A kutatók mindkét módszerrel azt állapították meg, hogy a sejtek 30 évvel fiatalabbnak tűnnek biológiai szempontból a tényleges koruknál.

A biológiai profil egy dolog, azonban a sejtek működésükben is megfeleltek a fiatalabb bőrsejteknek.

Például amikor egy mesterséges sebre helyezték, ezek a sejtek sokkal gyorsabban nőttek össze a sérülés mentén, mint az idősebb sejtek. Emellett több kollagént is termeltek az idősebb sejteknél.

Hirdetés

A mostani módszer újdonsága tehát, hogy lehetségessé vált a sejt részeleges megfiatalítása, úgy hogy közben az eredeti funkcionalitása is megmarad – aminek – szemben az őssejtté alakításnál – már terápiás jelentősége is van.

Például lehetségessé válhat bizonyos bőrt érintő betegségek és elváltozások (égési sérülés, fekély) kezelése, és ezeket a sejteket még csak nem is lökné ki a beteg szervezete.

A kutatók megvizsgálják azt is, hogy ez a módszer működik-e más típusú sejtek esetén is.

Sokak szerint hamarosan jön a 200 éves emberek kora és az emberi élettartam határa a végtelenségig kitolható lesz.

Ahogyan arról ugyanis korábban már beszámoltunk, a klotho fehérje kutatása is hihetetlenül jelentős áttörésen ment keresztül.

A „hosszú élet gén” lényegében szintén képes megfiatalítani az emberi elmét és a testet is.

A tudósok szerint ma már ténylegesen karnyújtásnyira vagyunk attól, hogy a jelenleg a Földön élő emberek akár 150-200 évig is éljenek.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.