Egészségünk

8 betegség, melyre gyógyír a kávé: még a rák vagy a stroke ellen is véd

Kiváló természetes remedia, mely szinte mindenki konyhájában ott van. Tudod, hogy egy igazi csodaszerként hat a szervezetre?

Kevesen tudják, de a kávé az Alzheimer-kór mellett legalább több fajta rákot bizonyítottan megelőz, emellett hosszú életet biztosít és csökkenti az ízületi fájdalmakat.

Jelentősen csökkenti a májrák kockázatát

Több tanulmány is nagyjából 40 százalékos csökkenést mutat a májrák kialakulásának esélyében már napi két csésze kávé elfogyasztása esetén is.

Hirdetés

Mindemellett friss tanulmányok rámutatnak, hogy a máj egyéb problémái is nagyobb eséllyel kerülnek el bennünket, ha kávéfogyasztók vagyunk.

Még kevesebb agyvérzés

Egy 50 évet és 11 tanulmányt áttekintő kutatás semmilyen káros kapcsolatot nem talált a kávéfogyasztás és a stroke kialakulásának esélye között, sőt: a mérsékelt, napi két-háromcsészés kávéfogyasztás finoman csökkentette is a stroke kockázatát.

Hatásos ízület gyulladások ellen

Különös tekintettel a csuklók, a kéz, a hát és a nyak fájdalmaira. Az erre vonatkozó kísérlet szereplői tradicionális irodai ülőmunkákat végeztek, és a kávéfogyasztók jóval kevésbé panaszkodtak fájdalmakra.

Megvéd a prosztataráktól

Ami a prosztatarákot illeti, egy 2011-es tanulmány egyértelmű kapcsolatot talált a kávéfogyasztás és a prosztatarák kialakulásának alacsonyabb esélye között.

Ebben az esetben egyébként elsősorban nem a koffein hatása számít (mint amúgy a kávé és a betegségmegelőzés kapcsolatában a legtöbbször), hanem az ital egyéb összetevői, főleg a fenolsavak és az antioxidánsok – vagyis a prosztatarák megelőzésében azok is jó úton járnak, akik koffeinmentes kávét fogyasztanak.

Bőrrák megelőző

Természetesen nem állíthatjuk, hogy a bőr alapos védelmét a napfénytől kiválthatjuk a kávéfogyasztással, de egy közelmúltbéli bostoni tanulmány szerint a kávéfogyasztóknak kisebb az esélye a bazálsejtes karcinóma kialakulására, amely a leggyakoribb bőrrák-típus.

Megakadályozza a mellrák kialakulását

Egy japán tanulmány eredménye mutatott rá erre, amelyet egy svéd vizsgálat árnyalt tovább: ez utóbbi szerint a legtöbbet a változókoron már túlesett nők profitálhatnak ezen a téren a kávéfogyasztásból.

Ehhez viszont a tanulmány szerint viszonylag magas kávébevitel, napi nagyjából 5 csésze elfogyasztása szükséges.

Alzheimer-ellen is hatásos

Egy idős emberek (65 és 88 év közöttiek) körében végzett felmérés eredménye szerint azok mutatták kevesebb jelét a demenciának, és azokat érintette kevésbé a korai Alzheimer-kór, akik több kávét fogyasztottak.

Hirdetés

Napi három csészényi már elengedő hozzá a kutatók szerint.

A hosszú életet rejti

Egy több mint egymillió ember adatait kielemző tanulmány szerint a kávéfogyasztók általános mortalitási kockázata alacsonyabb, így ők potenciálisan hosszabb életet élhetnek.

A jelenség magyarázata alighanem szintúgy abban keresendő, hogy a kávéban antioxidánsok is találhatóak, amelyek nagyon hasznosak a sejtjeink számára.

Egyszerűbben fogalmazva: a kávé fiatalítja a testet és a lelket, az elmét is.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.